50 mln de dolari de la Banca Mondială pentru finanțarea IMMM-urilor

50 mln de dolari de la Banca Mondială pentru finanțarea IMMM-urilor

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi finanțarea pentru Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (IMMM), în valoare de 50 milioane de dolari SUA, transmite MOLDPRES.

Potrivit Băncii Mondiale, proiectul va ajuta Republica Moldova să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanțare, să îmbunătățească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldovenești, iar în caz de criză sau urgență eligibilă, să reacționeze prompt și efectiv la acestea.

„Proiectul privind Competitivitatea IMMM-urilor va continua conlucrarea de durată a Grupului Banca Mondială cu autoritățile moldovenești pe probleme financiare și de dezvoltare a sectorului privat pe care am avut-o în ultimul deceniu. Proiectul este aliniat la Strategia Guvernului de susținere a dezvoltării IMMM-urilor și va contribui la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizare. Totodată, acesta va permite IMMM-urilor să devină mai competitive și le va facilita accesul la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea locurilor de muncă”, a declarat directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.

De asemenea, într-un comunicat de presă al instituției se menționează că proiectul va aduce beneficii unui număr mare de întreprinderi private, precum și instituții publice. Companiile beneficiare ale Mecanismului de granturi de cofinanțare (MGC) vor include exportatori noi și potențiali, direcți și indirecți. De acest instrument vor beneficia și furnizorii de servicii de dezvoltare a afacerilor. În plus, ODIMM va beneficia de accesul la o echipă tehnică și operațională experimentată și de activități de consolidare a capacităților care vor ajuta instituția să dobândească cunoștințe și expertiza necesară pentru a pune în aplicare MGC. De asemenea, proiectul va fi în beneficiul companiilor deținute și gestionate de femei, care se confruntă cu o probabilitate disproporționată de a exporta mai puțin decât companiile deținute de bărbați și care au mai multe dificultăți în obținerea unui împrumut.

De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari.

You May Have Missed