Bani pentru dezvoltarea managementului<br>resurselor naturale din lunca Prutului de Jos

Bani pentru dezvoltarea managementului
resurselor naturale din lunca Prutului de Jos

Uniunea Europeană alocă 200 de mii de euro pentru dezvoltarea managementului resurselor naturale din lunca Prutului de Jos. Este unicul proiect din regiunea Cahul care va fi implementat cu suportul UE, în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”.

În total, UE finanțează trei proiecte de dezvoltare a infrastructurii comunitare de utilități și de prestare a serviciilor publice pentru stimularea dezvoltării economice în zonele Cahul şi Ungheni, cu o valoare de 200 de mii de euro fiecare.
Potrivit deciziei comisiei de evaluare, câștigător în regiunea Cahul a fost desemnat proiectul de dezvoltare a tehnologiilor moderne în managementul resurselor naturale din lunca Prutului de Jos,Văleni.
Este de menționat că în satul Văleni deja funcționează un șir de obiective turistice. De curând, și-a deschis larg ușile pensiunea „Eco Village Văleni”, care oferă un spectru larg de servicii pentru turiștii locali și străini. Împreună cu părinții și sora, Nicu Știrbeț a reușit să facă din casa bunicii sale un muzeu rustic, care acum este cea mai vizitată pensiune din Lunca Prutului de Jos. La început, zice Nicu, primeam turiști care veneau în croazieră pe Dunăre, poposeau la Văleni și le prezentam o experiență autentică moldovenească. Treptat, am transformat pasiunea într-o afacere cu specific local, care valorifică toată frumusețea zonei și a Lacului Beleu.
Cel mai important este că afacerea tinde să utilizeze resursele naturale și e prietenoasă mediului. Toate construcțiile sunt realizate din materiale naturale: lemn, stuf adus din baltă, iar sistemul de epurare este unul natural. De fapt, în aceasta e și farmecul unei afaceri cu accent pe protecția și valorificarea naturii.

Ion DORU