Noi variante ale Covid-19 amenință omenirea. Vara aceasta vom atesta o creștere a numărului de cazuri

Noi variante ale Covid-19 amenință omenirea. Vara aceasta vom atesta o creștere a numărului de cazuri

Cercetătorii spun că, următorul aflux de infecții cu Covid-19 va veni probabil de la noile subvariante Omicron BA.4 și BA.5, două virusuri strâns înrudite, care au fost depistate pentru prima dată în Africa de Sud și care au ajuns în Statele Unite la sfârșitul lunii martie, potrivit site-ului de partajare a secvențierii genelor – GISAID.

Aceste variante câștigă teren față de BA.2, în special, în partea centrală a SUA. Cercetările arată că orice persoană se poate îmbolnăvi, chiar dacă este vaccinată sau a făcut boala în trecut.

Cele mai recente actualizări ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și de la compania de genomice Helix, BA.4 și BA.5 au reprezentat împreună aproximativ 6% până la 7% din totalul noilor infecții din SUA la sfârșitul lunii mai.

„Este o amenințare serioasă”, spune David Ho, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia din New York. „În urmă cu doar o lună, virusul avea o rată de răspândire de doar 0,02 la sută”.

Până acum subvarianta BA.4 a fost detectat în cel puțin 30 de țări, iar BA.5 în 32 de țări, potrivit site-ului Outbreak.info, care este întreținut de Institutul de Cercetare Scripps din SUA.

Ho și co-autorii cercetării au testat recent anticorpi din sângele persoanelor vaccinate, precum și anticorpii persoanelor care s-au recuperat după infecțiile cu Covid-19, împotriva virusurilor BA.4 și BA.5 modificate în laborator. În fiecare caz savanții au constatat o scădere a imunității împotriva BA.4 și BA.5.

Ei au descoperit că variantele noi BA.4 și BA.5 ale Omicronului au de patru ori mai multe șanse să evite anticorpii persoanelor vaccinate, în comparație cu tulpina BA.2.

Mai multe cazuri de infecție cu Covid-19 în următoarele luni

Fără vaccinuri sau rapeluri, Ho se așteaptă ca mulți americani se vor îmbolnăvi în săptămânile sau lunile următoare. „Cred că vom vedea mai multe cazuri de infecții, dar nu neapărat boli sau decese mai severe”, a precizat cercetătorul.

Cercetarea lui Ho este postată ca preprint, ceea ce înseamnă că nu a fost analizată de experți externi sau publicată într-un jurnal medical.

În Africa a crescut numărul infecțiilor, dar nu și a deceselor

De exemplu, Africa de Sud a înregistrat o creștere a infecțiilor, dar nu a înregistrat și o creștere simțitoare a deceselor, a declarat Shishi Luo, director asociat de bioinformatică și boli infecțioase la compania de genomice Helix.

„Deci, cred că dacă extrapolăm din Africa de Sud, ceea ce vom vedea în SUA este că BA.4 și BA.5 se vor răspândi și vom atesta o creștere a numărului de cazuri de Covid-19. Aceste două variante ale Omicron sunt mai contagioase decât tulpinile existente, dar nu vor avea consecințe mai severe”, a spus Luo.

O întrebare care și-au adresat-o cercetătorii este dacă BA.4 și BA.5 pot depăși BA.2.12.1, tulpina extrem de contagioasă care, în prezent, este principala cauză a infecțiilor cu Covid-19 în SUA.

Virusurile se împart

„Este ca și boxul”, a spus doctorul Alex Greninger, director adjunct al laboratorului de virusologie clinică al Universității din Washington. „Este ca și cum campioana națională din Africa de Sud merge împotriva campioanei naționale din Statele Unite”.

Dar BA.4 și BA.5 au crescut în număr de infecții față de BA.2.12.1 în alte părți ale lumii, cum ar fi Marea Britanie. Acolo, oamenii de știință au descoperit că timpul necesar pentru dublarea numărului de infecții cauzate de o variantă a fost de aproximativ 5 zile și jumătate pentru BA.2.12.1 și cu aproximativ o zi mai puțin pentru BA.4 și BA.5, ceea ce indică faptul că aceste variante se răspândesc mai repede. Timpii de dublare au fost incluși recent într-un raport tehnic al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie.

Dar în următoarele câteva luni, spun savanții, numărul cazurilor de Covid-19 ar putea să crească din nou.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cucu

You May Have Missed