Festivalul iProsop de la Selemet,<br>raionul Cimișlia, ajuns la cea de a IV-a ediție

Festivalul iProsop de la Selemet,
raionul Cimișlia, ajuns la cea de a IV-a ediție

O grandioasă sărbătoare a avut loc, de Duminica Mare, în satul Selemet din raionul Cimișlia, unde s-a desfășurat ediția ordinară, a patra la număr, a Festivalului iProsop. Potrivit organizatorilor evenimentului, acesta și-a propus scopul de a păstra și a promova prosopul țesut ca parte a culturii și tradițiilor poporului nostru.

Despre amploarea Festivalului vorbește, destul de elocvent, armata de peste cinci mii de participanți la el, printre aceștia regăsindu-se delegații impunătoare în frunte cu peste 40 de primari din cele mai diverse colțuri ale Republicii Moldova, 30 de meșteri populari cu numeroasele lor lucrări, inclusiv mai mult de 300 de prosoape, zeci de producători agricoli și agenți comerciali cu mărfuri alimentare și nu numai, 15 asociații ale băștinașilor, care întrețin legături strânse cu moldovenii plecați peste hotare.
Printre cei prezenți la Festivalul iProsop s-au numărat oaspeți dragi din România: din comunele Cocorăștii Mislii (județul Prahova) și Pietrari (județul Dâmbovița), ambele fiind înfrățite cu satul Selemet; din municipiul Câmpina, județul Prahova, înfrățit cu orașul Cimișlia.
Nu au lipsit de la sărbătoarea de duminica precedentă nici reprezentanții Asociației „Norge Moldova” din Norvegia, care, pe parcursul mai multor ani, acordă suport financiar la implementarea, în această localitate, a unui șir de proiecte cu menire socială.
Că evenimentului din 12 iunie curent de la Selemet i s-a atribuit o importanță deosebită mărturisește lista invitaților oficiali de la Chișinău. Iată doar câteva nume: președinta Republicii Moldova, Maia Sandu; Kent Logsdon, ambasadorul SUA în țara noastră; Dominika Stojanoska, responsabilă de țară UN Women Moldova; Sergiu Prodan, ministrul Culturii…

Maia Sandu: „Mă bucur să fiu alături de Dumneavoastră…”

Ediția a patra a Festivalului iProsop a fost deschisă de către primarul localității Selemet, Tatiana Badan, care a accentuat că prosopul îi leagă pe moldoveni de la naștere și până la moarte, că în baza lui au apărut și s-au dezvoltat mai multe tradiții populare pe care noi trebuie să le păstrăm cu sfințenie.
Îmbrăcată în haine naționale, cu un buchet de corovatic în mâini, oferit la întâmpinare de către gazdele ospitaliere, președinta Maia Sandu și-a început alocuțiunea cu următoarele cuvinte: „Mă bucur să fiu alături de Dumneavoastră…”, căci „prosopul țesut manual este o piesă de rezistență a tezaurului nostru național. El este o piesă creată de bunicile și străbunicile noastre, prosopul stând la loc de cinste în fiecare casă de gospodar de la noi”.
În continuare, șefa statului a remarcat: „Vă mulțumesc pentru consecvența cu care păstrați valorile și reînviați tradițiile, contribuind la unitatea țării noastre și făcând-o mai cunoscută în lume. Frumoasa zi de Duminica Mare din acest an este, înainte de toate, despre pace și bună înțelegere. Pace și liniște vă doresc tuturor, pace pentru Moldova și pentru întreaga lume”, a concluzionat Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova a purtat discuții cu mai multă lume, inclusiv cu un grup de copii, a luat cunoștință de lucrările meșterilor populari în cadrul expozițiilor acestora, a admirat portul popular al diverșilor participanți, s-a prins în hore cu membrii colectivelor artistice, a gustat din bucatele pregătite.


Expoziții, ateliere, concerte, competiții sportive

Programul Festivalului a inclus nu numai expoziții, ci și ateliere dedicate prosopului. S-au purtat discuții despre salvgardarea prosopului, Ana Cotruță, meșter popular din localitate organizând un Master Class la țesutul prosopului.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de evoluarea unui număr mare de colective artistice nu numai din raionul Cimișlia, ci din alte zone ale țării.
Invitați speciali ai evenimentului de la Selemet au fost interpreta Stela Botez și trupa Vali Boghean Band.
Iar pentru amatorii de sport au fost organizate competiții la lupte și la ridicarea greutăților.

Ionel CIMBRU

You May Have Missed