Expoziția personală a lui Florentin Leancă, inaugurată la Cimișlia

Expoziția personală a lui Florentin Leancă, inaugurată la Cimișlia

Continuând o bună tradiție de a familiariza admiratorii de frumos cu creațiile artiștilor plastici din Republica Moldova, Muzeul de istorie, etnografie și artă din orașul Cimișlia a organizat, vinerea precedentă, vernisarea în cadrul acestei instituții a expoziției personale de pictură contemporană cu genericul „Reflecții în timp” a lucrărilor lui Florentin Leancă.

Acesta este nu numai artist plastic, dar și decorator, tapițer, pictor, grafician, fiind născut la 29 august 1966 în orașul Floreşti, actualmente locuind în Chișinău.
Dar în cadrul evenimentului de deschidere a expoziției s-a menționat că Florentin Leancă cu adevărat este atras în mod special de pictură. Este artistul plastic al generației nouăzeciștilor, promotori ai mișcării de emancipare națională, abordând în creaţiile sale suflul nou al societăţii.
De-a lungul carierei sale a realizat peste 150 de lucrări. Face pictură abstractă, iar în ultimul timp tinde spre un impresionism realist. A creat opere în care caută armonia – de la forme abia şoptite până la forme care se vor expresia desăvârşirii.
Florentin Leancă a evoluat ascendent sub semnul însuşirii a noi mijloace de expresie, de diversificare a modalităţilor de configurare a lucrărilor, inclusiv sub forme netradiţionale: prin organizarea de expoziţii, concursuri, participări la tabere de creaţie, deplasări de documentare.
Ar mai trebui de specificat că autorul tablourilor de la Muzeul de istorie, etnografie și artă din orașul Cimișlia face parte din generația artiștilor plastici reprezentanți ai școlii naționale de pictură.
Florentin Leancă acordă o mare importanță reprezentării Chișinăului vechi văzut în nuanțe de gri. Concomitent, realizează compoziții care au ca subiect motive populare inspirate din arta covorului, din sculptura tradițională etc.
Dar mai multe veți cunoaște vizitând expoziția plasticianului, care va fi găzduită de Galeria de artă a Muzeului până aproape de sfârșitul lunii viitoare.
Important este faptul că la eveniment a participat și Florina Breazu, prima femeie aleasă președintă a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova la recentul congres, din 19 mai 2022, al acestei organizații de creație din țara noastră.
Iar în semn de înaltă apreciere a operelor lui Florentin Leancă, șefa Direcției cultură, tineret, sport și turism din cadrul Consiliului Raional Cimișlia, Iulia Cojocaru, i-a înmânat acestuia Diploma de merit.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed