În raionul Cantemir a fost comemorat echipajul SMURD Iaşi căzut la datorie

În raionul Cantemir a fost comemorat echipajul SMURD Iaşi căzut la datorie

 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a organizat astăzi o ceremonie solemnă de comemorare a eroilor echipajului SMURD Iași (România) căzuți la datorie în urma tragicului accident aviatic, care s-a produs pe data de 2 iunie 2016 în preajma localității Haragâș, raionul Cantemir, transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat oficiali din ambele ţări, care în discursurile sale au vorbit despre curajul, devotament și jertfirea adusă de echipajul SMURD în ultima sa misiune de salvare realizată. De asemenea, a fost menţionată importanța intervențiilor aero-medicale pentru salvarea vieților cetățenilor Republicii Moldova. Ceremonia a fost încheiată cu depuneri de flori.

La 2 iunie 2016, un elicopter românesc din serviciul de urgență SMURD, aflat în misiune în Republica Moldova, s-a prăbușit lângă satul Haragâș. Elicopterul salvase deja o persoană din Republica Moldova, se realimentase în Chișinău și se afla în drum spre un al doilea bolnav din țara noastră. În accident și-au pierdut viața toți membrii echipajului: Doru Gavril, Voicu Şocae, Mihaela Dumea şi Gabriel Sandu. Aceștia au fost decorați post-mortem de președinții României și Republicii Moldova. Un an mai târziu, în memoria echipajului la Haragâș a fost înălțat un complex memorial.

Conform IGSU, de la lansarea în 2014 a Proiectului Transfrontalier SMURD în Republica Moldova şi până în prezent au avut loc 122 de misiuni aero-medicale pentru transportarea și salvarea oamenilor din țara noastră.

Foto: IGSU

You May Have Missed