Paza bună trece primejdia rea

Paza bună trece primejdia rea

În legătură cu sosirea perioadei estivale a anului, Serviciul prevenție al Secţiei situaţii excepţionale a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă atenționează încă o dată despre pericolul nerespectării regulilor de comportare în bazinele acvatice, care de cele mai multe ori au consecințe grave pentru adulți și, îndeosebi, pentru copiii și adolescenții care nu pot înota sau neglijează regulile de aflare în râuri și iazuri.

Cu regret, pe parcursul anului 2021, în raionul Cantemir s-au înregistrat patru cazuri de înec – în satele Sadâc, Porumbești și Victorovca, decedând patru persoane.
În context, Serviciul prevenție al SSE Cantemir vă informează că, pentru prevenirea și evitarea situațiilor de urgență în perioada estivală în timpul scăldatului în bazinele acvatice, e necesar de respectat anumite reguli pentru evitarea înecului, cum ar fi:
• se interzice scăldatul în locuri care nu sunt special amenajate şi destinate scăldatului. Într-un râu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu plante, pietre;
• copiii nu trebuie să rămână nesupravegheaţi lângă/sau în apă. Ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau al altor persoane adulte;
• se interzice plonjatul în apă de pe debarcadere, poduri şi alte construcţii;
• nu se practică jocuri cu elemente de plonjare;
• nu se folosesc pentru scăldat saltele cu aer, anvelope din cauciuc, scânduri ș. a.;
• se interzice scăldatul seara târziu şi noaptea;
• se interzice scăldatul pe timp de furtună şi în condiţii meteo nefavorabile;
• se interzice apropierea în înot de ambarcaţiuni şi alte mijloace plutitoare după zonele delimitate ale plajelor.
Atenţie: în cazul pericolului de înec, nu trebuie să vă panicaţi. Păstraţi-vă calmul, respiraţi adânc, odihniţi-vă puţin, apoi înotaţi spre mal. În situații de urgență, anunţaţi Serviciul național unic de urgenţă la tel. 112.

Anatol NASTAS,
ofițer superior, Serviciul Prevenție al SSE Cantemir

You May Have Missed