Muzeul de istorie şi etnografie din Tartaul

Muzeul de istorie şi etnografie din Tartaul

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, Muzeul de istorie, etnografie și studiere a ţinutului din satul Tartaul, Cantemir, a fost vizitat de localnici, reprezentanți ai Consiliului raional, de oaspeți din satele cantemirene, care s-au convins că acesta constituie o valoroasă expoziție de comori ale trecutului acestui ținut.

Actualul director al instituției, Ion Usturoi, ne-a comunicat că muzeul a fost fondat de către regretatul Andrei Tabureanu, în 1989. Din 2008, muzeul activează într-un local renovat. Muzeul dispune de circa 1496 de exponate: documente istorice – 400, obiecte numismatice – 351, obiecte tehnice – 260, fotografii – 173, obiecte etnografice – 166 şi alte materiale ce ţin de studierea ţinutului natal. 123 piese din toate obiectele muzeului au fost deja digitalizate. Muzeul din Tartaul expune vestigii ale trecutului şi oferă mărturie despre traiul, munca şi viaţa culturală a băștinaşilor. Muzeul participă activ la concursurile republicane ale muzeelor cu tematică militară şi militar–patriotică.
Primarul de Tartaul, Vasile Lupașco, a menționat, în context, că muzeul este unul cu multe obiecte și obiceiuri ce țin de trecutul strămoșilor noștri. Pe lângă obiecte și unelte de muncă ale străbunilor noștri, tradiții, datini și obiceiuri, cărți, documente, poze, adevărate relicve, aici pot fi admirate și câteva icoane pictate pe lemn, vechi de câteva secole, care s-au păstrat chiar și după ce vechea biserică a satului a ars. Important este ca muzeul să fie cât mai des vizitat de generațiile tinere, care au datoria să nu dea uitării trecutul, să-și iubească baștina, ținutul.
În raionul Cantemir mai activează Muzeul de istorie „D. Cantemir” din orașul Cantemir, Casa–muzeu „Nicolae Sulac” din Sadâc. Mai dispun de muzee și localitățile Gotești, Cania, Cociulia, Baimaclia, Stoianovca ș. a.

Ion DOMENCO

You May Have Missed