Roman Iagupov de la Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi

Roman Iagupov de la Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi

Artistul formaţiei Zdob şi Zdub, Roman Iagupov, precum şi fraţii Vitalie şi Vasile Advahov, care au obţinut cu melodia „Trenuleţul” locul şapte la ediţia Eurovision din acest an, au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi. Hotărârea a fost luată ieri, în plenul Consiliului judeţean (CJ) Iaşi, transmite MOLDPRES.

Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a declarat că titlul de cetăţean de onoare acordat celor trei artişti reprezintă o recunoaştere a contribuţiei lor la dezvoltarea relaţiilor între cei care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului.

„Proiectul de hotărâre pentru acordarea titlului de cetățean de onoare pentru Roman Iagupov, solistul formației Zdob și Zdub, și frații Vitalie și Vasile Advahov, care au reprezentat Republica Moldova la Eurovision, cu melodia „Trenulețul”, a fost aprobat astăzi în ședința ordinară a Consiliului Județean Iași. Prin piesa Trenuleţul, artiştii au promovat legătura puternică între România şi Republica Moldova și, în acelaşi timp, au devenit ambasadori pentru legătura feroviară Iaşi-Chişinău-Odesa pe care ne-o dorim cu toţii, un proiect pe care l-am susținut încă de la începutul său, la Consiliul Județean Iași – Iași County Council”, a afirmat Costel Alexe.

Formaţia „Zdob şi Zdub” & Fraţii Advahov s-au clasat pe locul 7 la concursul Eurovision din acest an, cu 253 puncte. Republica Moldova participă la Eurovision din 2005. În acel an, ţara noastră, reprezentată tot de formaţia Zdob şi Zdub, s-a plasat pe locul şase.

Prestaţia la Eurovision a Zdubilor şi a fraţilor Advahov a stârnit o mulţime de aprecieri, comentarii, distribuiri şi reacţii pozitive. Unii internauţi au scris că aceasta a fost una dintre cele mai bune reprezentaţii, iar Moldova a reuşit din nou să aducă în competiţie voia bună. Pe canalul de Youtube al Eurovision, piesa „Trenuleţul” a acumulat peste 1,5 milioane de vizualizări, iar pe Facebook, fragmentul din piesa muzicală este la rubrica „cele mai populare”.

În semn de apreciere a talentului artistic, originalitate și activitate de creație prodigioasă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat lui Roman Yagupov și fraților Vasile și Vitalie Advahov „Ordinul de Onoare”. La fel, șefa statului a acordat Diplome de Onoare pentru toată echipa proiectului „Eurovision-2022”.

You May Have Missed