Să ne cunoaștem istoria locală

Să ne cunoaștem istoria locală

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia a fost gazda unei mese rotunde cu genericul „Învățarea în bază de proiect: Să ne cunoaștem istoria”.

La eveniment au fot prezenți profesori de Istoria românilor și universală și de educația tinerilor pentru societate ca obiectiv educația tinerilor pentru societate în instituțiile de învățământ ale acestui raion, precum și elevi ai caselor superioare de la două licee din centrul raional – „Mihai Eminescu” și „Ion Creangă”.
În cuvântul de deschidere a seminarului, Gabriela Garaba, șefă adjunctă a Direcției învățământ general Cimișlia, a specificat că organizatorii lui își doresc atingerea câtorva obiective: evidențierea aspectelor metodologice de realizare a proiectelor educaționale; dezvoltarea competențelor profesionale de implementare a proiectelor educaționale și de comunicare; sporirea rolului profesorilor în aplicarea proiectelor educaționale.
Tatiana Comerzan, directoarea instituției-gazdă, a prezentat cartea de vizită a liceului pe care îl conduce.
În continuare, au fost diseminate cu succes bunele practici de implementare a două proiecte educaționale în orașul Cimișlia.
Unul este intitulat „Valorificarea patrimoniului istorico-cultural din localitatea natală”, despre care a vorbit Alexei Zgherea, profesor la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, iar altul – „Pe urmele lui Traian”, asupra căruia s-a pronunțat Iuliana Gîscă, profesoară la Liceul „Mihai Eminescu”.
Se cere menționat în mod deosebit faptul că la dezbaterile pe marginea acestor subiecte au participat activ și elevii, care au exprimat diferite opinii, au reflectat asupra activităților desfășurate pe parcursul realizării proiectelor respective.
Un accent deosebit s-a pus pe evidențierea problemelor legate de Valul lui Traian de Sus, care întretaie teritoriul raionului Cimișlia. În acest context, asistența a venit cu propunerea ca să fie adresat un demers special Consiliului raional în vederea continuării cercetărilor arheologice legate de studierea acestui monument istoric și de luarea lui sub protecția statului.
În cadrul mesei rotunde, participanții au vorbit despre importanța unor asemenea proiecte educaționale pentru studierea Istoriei locale, despre activitățile practice realizate, despre necesitatea studierii trecutului istoric al neamului prin acțiuni de cercetare și promovare a monumentelor și patrimoniului din localitățile natale.
Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea revistei istorice „Pe urmele lui Traian”, editată în șase pagini, formatul A4, în cadrul proiectul educațional cu aceeași denumire realizat de către Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia.

Ion CIUMEICĂ

Legendă fotografie: Vorbește Iuliana  Gîscă, profesoară de  istoria  românilor și universală la  Liceul  Teoretic „Mihai   Eminescu”

You May Have Missed