Căuşeni

Înveșnicirea memoriei a patru eroi români la Baimaclia, raionul Căușeni

O parcelă de onoare a patru ostași români căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial a fost inaugurată la data de 28 aprilie în satul Baimaclia din raionul Căușeni. Valoarea lucrărilor de restaurare și reînhumare a fost de aproximativ opt mii de euro, cheltuieli suportate de statul român. Parcela se află la intrare în cimitirul din localitate, unde în anul 1941 au fost înhumați patru ostași români.

Ceremonia de inaugurare a acesteia a avut loc de Ziua Veteranilor Armatei Române și a început cu o slujbă de pomenire și sfințire a Parcelei de Onoare, oficiată de un sobor mixt de preoți de la Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei.
Prezent la eveniment, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, aflat pe final de mandat, a declarat că trebuie să le mulțumim tuturor veteranilor, jertfa cărora a stat la baza statelor actuale moderne.
„Astăzi este Ziua Veteranilor și trebuie să le mulțumim veteranilor Armatei Române, ca de altfel, veteranilor tutor armatelor, fără de contribuția cărora România nu ar fi fost astăzi ceea ce este: un stat respectat, un stat modern, un stat integrat în NATO, un stat membru al Uniunii Europene, un stat care este alături de Republica Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană”, a declarat diplomatul.
Ambasadorul Daniel Ioniță a condamnat agresiunea militară neprovocată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei.
Nu există sentimente mai nobile decât recunoștința, a menționat în discursul său ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.
„Suntem prezenți la acest eveniment ca să comemorăm jertfa pe care a adus-o Armata Română în numele păcii și democrației. Acest cimitir, pe lângă alte cimitire ale eroilor români care și-au dat viața pe meleagurile noastre, reprezintă un simbol istoric. Este un moment care amintește localnicilor din Baimaclia de ororile războiului și despre curajul militarilor care au luptat cu drapelul pentru neamul și poporul lor”, a afirmat Anatolie Nosatîi.
Primarul localității Baimaclia, Adrian Cojocaru, a mulțumit României pentru ajutoarele acordate la renovarea grădiniței din sat și pentru alte proiecte de infrastructura.
„În acest loc sacru de veci pentru patru ostași români, care alături de zeci de frați de arme baimaclieni au luptat cot la cot și și-au jertfit viața pentru viitorul nostru în pace și prosperitate. Datoria noastră morală este să păstrăm vie amintirea înaintașilor noștri care au luptat și au căzut pe câmpurile de luptă. Domnule ambasador, profit de această ocazie pentru a vă aduce sincere mulțumiri din partea baimaclienilor pentru investițiile făcute de România în comuna noastră, investiții de zeci de milioane de lei în grădiniță și infrastructură, investiții care au îmbunătățit viața locuitorilor”, a menționat primarul.
Parcela de Onoare din Cimitirul ortodox al comunei Baimaclia din raionul Căușeni adăpostește rămășițele a patru eroi români din Regimentul 67 Infanterie. Militarii români au fost înhumați în acest cimitir în 1941, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în patru morminte individuale.
Băștinașii spun că sunt onorați că au parte de un astfel de eveniment în localitatea lor, iar până nu demult aceste morminte erau îngrijite de către ei.
Costul reabilitării Parcelei de Onoare, în valoare de aproape opt mii de euro, a fost acoperit din fonduri oferite de statul român.
Pe teritoriul Republicii Moldova au existat peste 240 de cimitire și memoriale militare ale eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. Zeci dintre ele au fost reabilitate, în majoritatea cazurilor cu susținere financiară din partea României.

Renata LUPACESCU,
pentru „Gazeta de Sud”