În preajma Sfintelor Sărbători Pascale

În preajma Sfintelor Sărbători Pascale

În aceste zile, când Postul Sfintelor Paști se încheie și începe cea mai veche și cea mai importantă sărbătoare creștină – Paștele, așteptat cu nerăbdare de toți creștinii ortodocși, la Casa raională „Nicolae Sulac” din Cantemir a avut loc un eveniment cultural-artistic de anvergură. În preajma Sărbătorilor Pascale, cantemirenii și oaspeții lor au avut parte de un spectacol extraordinar cu genericul „Cântați cu noi”, avându-i protagoniști pe cunoscuții artiști din Republica Moldova: Anișoara Puică, Gheorghe Țopa, Adriana Ochișanu și Gabriel Nebunu.

Iar în ziua de Joia Mare, în centrul raional Cantemir a fost organizat un Târg Pascal. Evenimentul a constat dintr-o expoziție-târg de produse agroalimentare de origine vegetală și animalieră: legume și fructe proaspete și conservate autohtone; produse din carne; miei, iezi, păsări sacrificate și vii; lactate, ouă; produse de patiserie/panificație; miere de albine și produse apicole; obiecte de artizanat, articole ale meșterilor populari din localitățile cantemirene, precum și din raioanele învecinate.
Vizitatorii au putut descoperi, la căsuțele și ghișeele improvizate din Piața Independenței, o gamă largă de produse agroalimentare, produse culinare, patiserie, obiecte meșteșugărești. Aici au fost expuse produse tradiționale, precum cozonac, pască, brânzeturi, produse procesate din carne, cârnați, fructe, legume, vinuri, miere, pește, ouă încondeiate și decorate tradițional, obiecte din piele, ceramică, sticlă și lemn, accesorii și decorațiuni pentru masa de Paște, prăjituri și biscuiți de casă, alte produse alimentare.
În mod tradițional, în satele din sudul țării, Învierea Domnului este însoțită de ritualuri de familie, cum ar fi coacerea și decorarea cozonacilor, încondeierea ouălor, completarea coșului de Paști, slujba de Paști în biserici, de unde creștinii revin acasă cu Sfânta Lumină a Învierii. Acesta este momentul când fiecare creștin face fapte bune, le aduce bucurie celor dragi.

Ion DORU

You May Have Missed