O nouă ediție a Concursului literar „Florii”

O nouă ediție a Concursului literar „Florii”

Pe parcursul multor ani, tradiţionalul Concurs al tinerilor poeţi şi prozatori „Florii”, organizat de către Direcţia învăţământ general Cimişlia, publicaţia periodică independentă „Gazeta de Sud” şi Fundaţia Culturală Regională „Mihai Eminescu”, continuă să fie un eveniment echivalent cu primăvara, cu sărbătoarea creaţiei şi a copilăriei, o adevărată şcoală de literatură, care oferă șansa afirmării tinerilor creatori și stimularea talentelor literare autentice.

Primăvara aceasta i-a îndemnat pe toți iubitorii de poezie și proză să se încingă într-o horă a Florilor de Pace, să-și încălzească sufletele cu aromele delicate ale versurilor și prozelor din colina fermecată a plaiului cimișlian.
Hora Păcii este inițiată de melodia viorilor proaspete, pe acordul cărora cântă melancolicul și tandrul vers despre frumusețile naturii, despre Pace, despre mama, despre dragoste de plai și neam, despre lumina divină a Sărbătorilor Pascale.
Așa legănat și apăsat se prind toate florile primăverii, rând pe rând, la cel mai duios dans: dansul cuvântului românesc țesut în versul sacru și frumos îngrijit al tinerilor îndrăgostiți de poezie și proză.
La ediţia din acest an au participat peste 90 de elevi din şcolile raionului Cimișlia. Toţi copiii au fost sinceri şi au dat dovadă de sensibilitate artistică şi gândire metaforică.
Fiecare participant s-a dovedit a fi, practic, un univers în sine, interesant, bogat în sensuri, irepetabil, diferit față de ceilalți, cu un anumit potențial creativ și simț estetic, care le-a permis să-şi transmită emoțiile și sentimentele în creaţii artistice proprii.
Mulţumim cadrelor didactice pentru munca depusă alături de elevii lor și pentru interesul de a le promova talentul, creativitatea și dorință de a ieși din cotidian şi a porni pe tărâmul minunat al Creației literare.
În urma unei minuţioase analize, au fost desemnaţi laureaţii concursului „Florii – 2022”, la secţiunile poezie şi proză, la trei categorii de vârstă.

Compartimentul Poezie
Premiul Mare – Cobzac Ştefan, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimişlia.
Categoria de vârstă 15 – 19 ani
Locul I – Găleată Gabriela, Liceul Internat cu profil Sportiv Lipoveni.
Locul II – Făureanu Alexandra de la Gimnaziul Porumbrei și Vicol Gabriela de la Liceul Internat cu Profil Sportiv Lipoveni.
Locul III – Diacenco Mihaela și Volcovschi Arina (ambele de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimişlia; Barbă Valeria, Liceul Teoretic „Hyperion” din satul Gura Galbenei.
Menţiuni – Antoci Cristian și Panţiru Alina (ambii de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Cimișlia, Ţurcan Viorica de la Liceul Internat cu Profil Sportiv Lipoveni și Teleşco Tatiana de la Centrul Raional de Creaţie a Copiilor și Adolescenților.
Categoria de vârstă 11 – 14 ani
Locul I – Nenescu Ana-Maria, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimişlia.
Locul II – Zlati Mădălina de la aceeași instituție de învățământ și Guzun Olga, Gimnaziul Batîr.
Locul III – Bortnic Xenia, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din satul Mihailovca; Mereacre Loredana, Licedul Internat cu Profil Sportiv Lipoveni; Culaga Anastasia, Gimnaziul Batîr și Borş Sergiu de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din centrul raional.
Menţiuni – Arusoi Andrei de la Gimnaziul „Sergiu Coipan” din satul Selemet, Coroian Gabriela de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia, Tomescu Paula de la Gimnaziul Gradişte, Lavric Maria-Magdalena de la Gimnaziul Porumbrei și Ciobanu Paulina de la Gimnaziul „Tudor Strişcă” din Satul Nou.
Categoria de vârstă 8 – 10 ani
Locul I – Aculov Nicoleta, Gimnaziul Porumbrei.
Locul II – Jumir Nicoleta, Centrul Raional de Creație a Copiilor și Adolescenților Cimişlia.
Locul III – Matei Mihai de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimişlia; Prodius Evelina de la Gimnaziul „Sergiu Coipan” din Selemet și Cojocaru Mădălina de la Gimnaziul „Tudor Strişcă” din Satul Nou.
Menţiuni – Moldovanu Valentin și Stoian Simona (ambii de la Gimnaziul Cenac), Andronache Lavinia, Balan Giulio Gregor și Revenco Ilaria (toți de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Cimişlia).

Felicitări învingătorilor și noi succese în activitatea de creație!

JURIUL


You May Have Missed