Programul „Satul European” va fi implementat și în Regiunea de Dezvoltare Sud

Programul „Satul European” va fi implementat și în Regiunea de Dezvoltare Sud

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud informează că luni, 11 aprilie curent, a organizat două sesiuni de clarificare și bilanț pentru autoritățile publice locale de nivelul unu din Regiunea de Dezvoltare Sud cu referire la modul și condițiile de participare la Concursul de propuneri de proiecte, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European”. Sesiunile au avut loc în format online și au reunit 134 de participanți interesați de concurs.

La sesiunile finale de clarificare și bilanț au participat primari din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia, Leova, Cahul, Cantemir, Basarabeasca și Taraclia.
În cadrul celor două runde de sesiuni de clarificare și bilanț, specialiștii ADR Sud au oferit părților interesate mai multe detalii cu referire la etapele de organizare a concursului pentru selectarea proiectelor de dezvoltare locală, la măsurile eligibile și mecanismele de finanțare a proiectelor din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), la completarea dosarelor de participare la concurs, a cererilor de finanțare și la alte aspecte esențiale.
De asemenea, responsabilii din cadrul ADR Sud au acordat consultanță și au răspuns la întrebările adresate de primari în ceea ce privește participarea lor în cadrul concursului de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, aplicarea unor proiecte fezabile și bine argumentate, care ar corespunde întocmai criteriilor de selectare și domeniilor de intervenție pentru care din FNDRL se alocă finanțare.
Primăriile pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, a școlilor, caselor de cultură și a altor obiective de infrastructură locală.
Pot fi propuneri de proiecte și pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică.
Autoritățile publice locale de primul nivel, interesate de actualul concurs, urmează să depună solicitările de finanțare până la 20 aprilie curent. Dosarele cu cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport, vor fi prezentate personal de către aplicanți la sediul ADR Sud – orașul Cimișlia, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 12.
Totodată, primăriile pot depune dosare cu cereri de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Documentele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen-limită).
Sursa citată mai precizează că de la demararea concursului de propuneri de proiecte, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European” și până la data de 11 aprilie curent, ADR Sud a organizat nouă sesiuni de informare și instruire pentru autoritățile publice de nivelul unu, la care au participat în total 369 de persoane interesate, inclusiv 165 de primari din cele opt raioane din Regiunea de Dezvoltare Sud: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia.

Ion CIUMEICĂ

Foto:

FOTO: Ion Pînzari, director interimar al ADR Sud, deschide sesiunile de clarificare și bilanț privind participarea la Programul național de dezvoltare locală „Satul European”

You May Have Missed