Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni se preconizează să fie restaurată până la finele anului

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni se preconizează să fie restaurată până la finele anului

Lucrările de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni se preconizează să se încheie în toamna anului curent. Despre aceasta s-a discutat în cadrul întâlnirii ministrului Culturii, Sergiu Prodan, cu noul ambasador SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, transmite MOLDPRES.

Întrevederea a avut loc anume la Căușeni, unde este în plină desfășurare restaurarea acestei biserici.  Proiectul face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP), se desfășoară prin intermediul Ambasadei SUA în R. Moldova și este implementat de către Centrul de Cercetări Arheologice (CCA) al Republicii Moldova.

Kent Logsdon, a confirmat interesul de susținere a proiectelor pe dimensiunea culturală, inițiată de Ambasada SUA, pentru consolidarea relației bilaterale SUA-Moldova pe care cele două țări au edificat-o în ultimii 30 de ani.

La rândul său, Sergiu Prodan și-a exprimat recunoștința față de poporul american, care, prin intermediul Ambasadei SUA în ţara noastră, investește în lucrări de salvgardare și valorificare a patrimoniului cultural, precum și pentru susținerea industriilor creative.

„Mulțumim pentru acest suport enorm pentru cultura noastră. Acesta este un monument arhitectural unic în felul său în această parte a Europei, un simbol al dăinuirii credinței ortodoxe și spiritualității neamului nostru”, a relevat ministrul Culturii.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni se deosebeşte mult de alte lăcaşe sfinte din Republica Moldova. Este un monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII. Este ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura din interior datează din anul 1763. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată), datorată faptului că localitatea Căușeni era condusă atunci după legea otomană, care impunea ca bisericile să nu se ridice mai sus decât baza acoperișului lăcașelor de cult musulman din același ținut și să nu depășească anumite dimensiuni.

După finalizarea lucrărilor de restaurare, Biserica urmează să fie inclusă în  circuitul turistic intern si internațional.

Foto: Ministerul Culturii

You May Have Missed