Cum și când putem efectua un test rapid antigen pentru a depista infecția COVID-19? Toate explicațiile ni le oferă medicul epidemiolog Ala Halacu

Cum și când putem efectua un test rapid antigen pentru a depista infecția COVID-19? Toate explicațiile ni le oferă medicul epidemiolog Ala Halacu

Diagnosticarea infecției COVID-19 a devenit mult mai rapidă și mai simplă datorită testelor rapide antigen, care sunt destul de accesibile pentru populație și pot fi procurate, practic, în fiecare farmacie. Totuși, există anumite reguli pe care trebuie să le respectăm atunci când vrem să facem un asemenea test. Pentru a avea un rezultat corect, este foarte important ca probele să fie colectate în primele zile de la debutul bolii.

Pentru a afla care este diferența dintre un test rapid și unul PCR, de ce uneori rezultatele acestora sunt diferite în cazul aceleiași persoane, dar și alte aspecte ale diagnosticării infecției COVID-19, am vorbit cu medicul igienist-epidemiolog Ala Halacu, specialist consultant la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

#Probabil, cel mai des întâlnită întrebare care îl face pe cineva să fie sceptic referitor la testarea COVID-19 este: ,,De ce testul rapid este negativ, iar cel PCR e pozitiv sau invers?

 Sensibilitatea și specificul testelor rapide, chiar dacă în instrucțiunea de utilizare este indicată o performanță destul de bună, este mai mică decât cea pe care o demonstrează testele PCR. Testele rapide sunt mai puțin sensibile (arată mai multe rezultate fals-negative) în comparație cu cele PCR, în special în rândul persoanelor asimptomatice și în cazul  mutațiilor virusului.

Totodată, nu trebuie să uităm de un alt indicator al performanței, numit sensibilitatea analitică, caracterizată prin reacții încrucișate care pot avea loc la infecțiile care se caracterizează prin aceleași  semne clinice, cum ar fi gripa, MERS (infecția cu coronavirus în Orientul Mijlociu), SARS-CoV, SARS-CoV-2 etc. Cu alte cuvinte, o persoană bolnavă de gripă, SARS, MERS poate avea rezultat pozitiv la COVID-19 din cauza proteinelor cu structură similară ale acestor infecții. Astfel, când unele teste rapide arată pozitiv, iar cele PCR – negativ sau invers, este vorba anume de aceste reacții încrucișate care pot avea loc. Mulți nu acordă atenție acestui fapt.

Alt motiv ar fi nerespectarea procedurilor de recoltare (cum are loc, de către cine este efectuată, când și unde) și a tehnicii de desfășurare a reacției. Este foarte importantă respectarea cerințelor de efectuare a reacției descrise în instrucțiunea de utilizare a kitului folosit pentru testare. În unele kituri, diferă numărul de picături care se adaugă pe dispozitivul de testare și timpul de interpretare a rezultatului (în unele este de până la 30 de minute, dar în majoritatea – de 15-20 minute).

#La câte zile după apariția primelor simptome se recomandă efectuarea testelor ?

Este foarte importantă perioada când a fost efectuat testul, mai bine zis, la a câta zi după contactul cu o persoană bolnavă sau apariția  primelor simptome clinice (boala propriu-zisă).

De exemplu, testul PCR se efectuează până la cel puțin 14 – 21 de zile (sunt descrise cazuri când a fost depistat virusul și la 3 luni), dar conform recomandărilor Centrului European pentru Prevenirea Bolilor, testele rapide de diagnosticare a virusului SARS-CoV-2 se recomandă a fi efectuate în primele 5-7 zile de la debutul bolii pentru a diagnostica infecția, în cazul în care realizarea PCR-ului nu este disponibilă sau dacă perioada prelungită de primire a rezultatelor împiedică utilitatea clinică a acestora.

Deci, dacă persoana care se testează este în afara acestui termen de 5-7 zile, rezultatul va fi negativ, deoarece un rezultat veridic al testului rapid pentru depistarea antigenului  este obținut când avem o încărcătura virală înaltă. Astfel, performanța testului se așteaptă să fie mai bună la debutul simptomelor și în faza inițială a infecției COVID-19.

De menționat că un caz suspect, care a fost confirmat prin test rapid, trebuie foarte bine examinat și corelat cu simptome clinice și alte analize caracteristice infecției (de exemplu, probe de sânge)  dacă persoana a fost în contact, în focar sau în alte situații care ar ajuta pentru a stabili corect diagnosticul.

#Cum se realizează corect un test antigen rapid?

Testele rapide pot fi efectuate atât de o persoană instruită care activează în sistemul de sănătate, cât și individual de persoana/pacientul sau oricare altă persoana care are nevoia de a-și face testul. Doar că este important să fie respectate cu strictețe cerințele din instrucțiunea de utilizare a testului și să aibă un scop bine determinat, care să se încadreze în definiția cazului suspect sau contact.

Înainte de testare, persoana trebuie să respecte regulile de recoltare a probei, tipul de tijă recomandat de producătorul testului (nasofaringian sau orofaringian) pentru recoltare, pregătirea pacientului, efectuarea corectă a testului și interpretarea. Atunci când primește un rezultat pozitiv, trebuie să anunțe medicul de familie. Sau, dacă persoana care se testează are simptome, dar testul este negativ, se recomandă repetarea testului peste 24 – 48 de ore, sau testarea cu utilizarea tehnicilor de biologie moleculară ( PCR).


# Dacă testul rapid a confirmat că o persoană este bolnavă, mai trebuie să facă și un test PCR ca să se confirme infectarea?

Caz confirmat de COVID-19 se consideră o  persoană la care s-a confirmat COVID-19 prin teste de biologie moleculară (PCR ) și  teste rapide de depistare a antigenului SARS-CoV-2, indiferent de prezența semnelor și simptomelor clinice.

De regulă, dacă persoana se adresează cu semne clinice suspecte la infecția COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv, medicul de familie stabilește diagnosticul de COVID-19 și nu este nevoie să se confirme prin PCR.

Dar atunci când testul rapid este pozitiv și persoana nu a avut semne de boală sau nu vine dintr-un focar de COVID-19 și în localitatea din care vine nu au fost depistate cazuri de COVID-19, atunci apare necesitatea testului PCR pentru confirmarea prezenței infecției.

Necesitatea confirmării unui rezultat pozitiv la infecția COVID-19 depinde de mai multe aspecte și în aceste cazuri trebuie respectat algoritmul de testare introdus în Protocolul Clinic Național 371, ediția a VII-a, care menționează că în cazul unui rezultat neconcludent al testului rapid de depistare a antigenului sau rezultat negativ, în prezența semnelor clinice de agravare specifice pentru infecția COVID-19, se recomandă efectuarea testelor de biologie moleculară.

 Probele pentru cele două teste trebuie prelevate într-un interval de cel mult 2 zile între ele și transportate către laboratoare cu capacități de a realiza teste de biologie moleculară pentru confirmare.

#Cât timp e valabil rezultatul unui test antigen?

Un test este valabil 48 de ore, indiferent de scopul pentru care este efectuat. Dar este important nu doar rezultatul, ci și starea persoanei care merge în magazine, localuri, serviciu etc. De exemplu, dacă ieri am făcut testul, dar astăzi apar simptome caracteristice COVID-19, apare necesitatea de a repeta testul. Probabil că la primul test concentrația virală era prea mică pentru a fi identificată de testul utilizat, mai cu seamă atunci când e vorba de un test rapid.

În concluzie, putem spune că erorile sunt posibile, dar acestea au o explicație logică. Astfel, înainte de a realiza un test antigen rapid, trebuie să citim cu atenție instrucțiunea de utilizare, să monitorizăm apariția primelor simptome, iar, în caz de incertitudine, să apelăm la un specialist sau la un laborator care realizează testele antigen sau PCR.
Doamna Halacu, vă mulțumim pentru interviul acordat!

Autor:Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cucu

You May Have Missed