Asistenţă financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova în valoare de 10 milioane de euro

Asistenţă financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova în valoare de 10 milioane de euro

Guvernul României pregăteşte un pachet suplimentar de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova în valoare de 10 milioane de euro, a informat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a deschis la Berlin, alături de omologii din Germania şi Franţa, Conferinţa internaţională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Iniţiativa României, Germaniei şi Franţei urmăreşte generarea de asistenţă imediată politică, financiară şi materială, precum şi expertiză pentru procesul de reformă democratică din partea instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii Europene, a ţărilor G7, a instituţiilor financiare şi organizaţiilor internaţionale, precum şi a altor parteneri de dezvoltare, arată MAE, într-un comunicat transmis AGERPRES.

În cadrul intervenţiei susţinute în deschiderea conferinţei, ministrul Aurescu a anunţat că Guvernul României pregăteşte un pachet suplimentar de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova în valoare de 10 milioane de euro. Potrivit MAE, decizia este luată într-o perioadă în care sprijinul pentru Republica Moldova este deosebit de necesar şi reconfirmă implicarea constantă şi fermă a României în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării ţării vecine.

Şeful diplomaţiei române a amintit asistenţa nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare în baza Acordului semnat de prim-miniştrii Nicolae Ciucă şi Natalia Gavriliţa în cadrul şedinţei comune a Cabinetelor de la Bucureşti şi Chişinău din luna februarie.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistenţe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5.000 tone de păcură pentru sprijinirea securităţii energetice a Republicii Moldova şi în importante cantităţi de carburanţi.

El a menţionat transporturile umanitare care au fost realizate cu materiale de primă necesitate şi organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră şi feroviară, de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova.

Aurescu a anunţat că România va găzdui, la Bucureşti, cea de-a doua conferinţă ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Ministrul a pledat pentru mobilizarea din partea comunităţii internaţionale de asistenţă financiară „robustă” care să permită autorităţilor de la Chişinău să gestioneze criza energetică, să stabilizeze finanţele publice şi să sprijine obiectivele de reformă ale actualului Guvern, precum consolidarea statului de drept, modernizarea instituţiilor publice şi ridicarea nivelului de trai al populaţiei.

Şeful diplomaţiei române a susţinut imperativul sprijinirii Republicii Moldova în construirea securităţii energetice, îndeosebi prin extinderea reţelei de interconectare electrică între Republica Moldova şi UE, prin România, extinderea reţelei de interconectare în domeniul gazelor naturale în interiorul Republicii Moldova şi diversificarea aprovizionării cu gaze naturale.

agerpres.ro

You May Have Missed