Expoziția personală a pictorului Pavel Cornogolub, vernisată la Cimișlia

Expoziția personală a pictorului Pavel Cornogolub, vernisată la Cimișlia

Artistul plastic Pavel Cornogolub din municipiul Cahul (primul din dreapta imaginii) și-a prezentat 35 de pânze din creația proprie în cadrul expoziției personale vernisată în Galeria de tablouri a Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia.

Tablouri inspirate și de pe meleagurile cimișliene
Evenimentul a debutat cu o relatare de către pictor despre modul în care au fost concepute lucrările expuse, oaspetele din Cahul povestind pe scurt despre cele mai principale dintre ele. Două pânze incluse în expoziție sunt inspirate de pe meleagurile noastre, după ce Pavel Cornogolub a participat, în vara lui 2009, la ediția ordinară a Taberei internaționale de creație a artiștilor plastici din diferite țări ale lumii, organizată în mod tradițional la Cimișlia.

Diplomă de excelență
În continuare, au vorbit gazdele. Directorul muzeului, Alexandru Bulat, care este și el artist plastic, a atras atenția asupra faptului că Pavel Cornogolub, pe lângă dragostea mare manifestată față de chipuri umane și peisaje din natură, abordează și alte teme importante, cum ar fi: deportările suferite de către poporul nostru, trecerea în neființă a oamenilor de creație, fenomenele care se produc în atmosferă etc.
Gheorghe Răileanu, consilier raional și orășenesc, a subliniat că îl cunoaște de mai multă vreme pe Pavel Cornogolub și operele acestuia te cuceresc prin profunzimea mesajelor pe care le emană.
Un alt artist plastic din localitate, Tudor Crețu, care de asemenea îl știe de mai demult pe Pavel Cornogolub, a spus că apreciază înalt tablourile acestuia, care abundă în culori atractive pentru vizitatori.
În cadrul manifestării s-a specificat că nu este deloc întâmplător faptul că pictorul de la Cahul a ales pentru expoziția sa genericul „Șoapte în culori”, căci, cu mici excepții, tablourile sale sunt executate în culori calme, liniștite.
A fost prezent la inaugurarea expoziției și Vadim Torgai, vicepreședinte al raionului Cimilșlia pentru probleme sociale, care și-a exprimat satisfacția că tot mai mulți oameni de creație nu numai din țara noastră, ci și de peste hotare, acceptă cu plăcere invitațiile de a-și expune operele la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din localitate.
În semn de profundă recunoștință pentru contribuția valoroasă la promovarea culturii naționale, demnitarul i-a înmânat lui Pavel Cornogolub Diploma de excelență a Consiliului Raional Cimișlia.

File din biografie
Artistul plastic Pavel Cornogolub s-a născut la 15 aprilie 1951 în satul Tocmagiu din raionul Grigoriopol. Și-a făcut studiile la Școala de arte pentru copii din Tighina și la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău. După absolvirea acestuia, a fost repartizat la lucru în municipiul Cahul, unde a activat la diferite instituții și unde se află și în prezent, fiind pictor-decorator la Palatul de Cultură din oraș.
A organizat 11 expoziții personale și a participat la opt expoziții de grup, desfășurate în Republica Moldova, dar și în România (la Brăila, Bacău, Buzău), în Federația Rusă (la Moscova).
Lucrările lui Pavel Cornogolub se păstrează în colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei și în Fondul Uniunii Artiștilor Plastici din țara noastră.
De asemenea, pânzele lui se află în diferite colecții private din mai multe state: România, Rusia, Turcia, Israel, Franța, Republica Moldova.
Din 1989, Pavel Cornogolub este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din țara noastră, a obținut premii și alte distincții la diferite concursuri naționale.
Expoziția personală a pictorului de la Cahul se va afla la Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia încă cel puțin o lună de zile. Așa că admiratorii de frumos au o reală posibilitate să se delecteze cu lucrările lui Pavel Cornogolub.
La fel ca și cu o gamă largă de mărțișoare vernisate în sala blocului administrativ al instituției culturale în cauză.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed