Integrarea socială a refugiaților din Ucraina

Integrarea socială a refugiaților din Ucraina

Autoritățile publice locale din orașul Cimișlia depun eforturi susținute în vederea integrării în societate a mamelor cu copii din Ucraina care au fugit din calea războiului declanșat de către Rusia împotriva țării lor și care sunt cazați în această localitate. La sfârșitul săptămânii precedente, bunăoară, au avut loc mai multe evenimente organizate în mod special pentru refugiați.

Biblioteca publică orășenească
În după-amiaza zilei de 17 martie, Biblioteca publică orășenească „Mihai Eminescu” a găzduit un grup de mame cu copii din Ucraina.
Oaspeții au ascultat o relatare interesantă despre orașul în care se află, fiind impresionați de bunătatea de care dau dovadă locuitorii lui, de legenda despre cei doi tineri îndrăgostiți pe nume Cimiș și Lia, despre locurile pitorești din preajma orașului.
Mamele și copiii au vizionat în continuare un film documentar despre Mihai Eminescu, au ascultat strofe din poemul „Luceafărul” declamate în 14 limbi ale lumii, inclusiv în cea ucraineană.
Între timp, la bibliotecă a venit primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi. Demnitarul a salutat oaspeții, a povestit despre activitatea administrației publice locale și a prezentat mai multe informații privind oportunitățile și facilitățile de care aceștia pot beneficia în caz de necesitate.
S-a menționat, spre exemplu, că băieții și fetele de vârstă școlară veniți din Ucraina pot beneficia de studii la Gimnaziul „Aleksandr Pușkin” cu predare în limba rusă, unde învață copii de origine ucraineană din satele Bogdanovca Nouă și Bogdanovca Veche; că la apropiata ședință a Consiliului orășenesc, stabilită pentru data de 30 martie curent, va fi examinat un proiect de decizie privind încadrarea copiilor ucraineni în instituțiile preșcolare de aici; că se caută locuri de muncă pentru refugiații adulți, o asemenea posibilitate existând la brutăria din Cimișlia etc.
Primarul a ținut să aducă sincere mulțumiri băștinașilor din orașul Cimișlia, aflați acum la munci în străinătate, pentru contribuția financiară acordată pentru asigurarea condițiilor necesare persoanelor din Ucraina care au nevoie de ajutor.
Programul de la bibliotecă a inclus și alte activități: ora literară „În ospeție la basmul moldovenesc”; ora creativă „Desenăm împreună”; jocuri de masă pentru copii; servirea unei cești de ceai sau cafea cu dulciuri.

Muzeul raional de istorie, etnografie și artă
În timpul unei întreruperi din cadrul activităților desfășurate la Biblioteca publică orășenească, oaspeții acesteia au întreprins o vizită la Muzeul raional de istorie, etnografie și artă din orașul Cimișlia.
Aici, micii vizitatori împreună cu mamele au admirat pânzele artistului plastic Pavel Cornogolub din municipiul Cahul, vernisate în cadrul expoziției personale cu genericul „Șoapte în culori”.
Cu un deosebit interes au luat cunoștință vizitatorii de o mulțime de lucruri vechi care se păstrează în improvizata Casă Mare: covoare confecționate cu peste o sută de ani în urmă, prosoape țesute la începutul secolului XX, aparate muzicale de epocă, stative, un leagăn pentru copii etc.

Casa de cultură
Integrarea socială a persoanelor din țara vecină a continuat duminică, 20 martie curent, când, la ora 11.00, la Casa de cultură din oraș a fost organizat un program de divertisment cu genericul „O rază de soare din sufletele cimișlienilior pentru refugiați”.
Prezente la manifestare au fost mai multe mame și odraslele lor, care au purtat discuții despre țara natală, despre pace, despre ceea ce le place sau nu le place la Cimișlia.
Copiii au desenat pacea, au povestit despre ocupațiile lor de acasă, dar și despre cele din prezent.

„Mulțumim foarte mult pentru ajutorul acordat”
La toate manifestările descrise mai sus a asistat Aliona Kuzmencova, mamă a doi copii, refugiată la Cimișlia din Odesa. Iată ce a relatat ea pentru publicația noastră:
„Din partea tuturor refugiaților și a mea personală, mulțumim foarte mult autorităților publice locale, tuturor oamenilor de aici pentru ajutorul acordat, pentru primirea caldă de care ne bucurăm. Am venit la dumneavoastră cu feciorul și cu fiica. Suntem cazați la căminul Liceului Teoretic „Ion Creangă”. Băiatul, Dmitri, are 11 ani și învață la Gimnaziul „Aleksandr Pușkin”, iar recent a început să frecventeze și Clubul de șah și jocul de dame de la Centrul raional de creație a copiilor și adolescenților. La această instituție extrașcolară merge și fetița, Daria, de șase ani, la cercul de arte plastice. Săptămâna aceasta am început să lucrez la o întreprindere de alimentație publică din localitate. La fel au procedat și alte mame, pentru care fapt le suntem profund recunoscătoare tuturor celor care sunt implicați în integrarea noastră în societatea din orașul Cimișlia”.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed