România, Germania şi Franţa vor lansa „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”

România, Germania şi Franţa vor lansa „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”

România va co-organiza, pe 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania şi Franţa, o conferinţă internaţională menită a stimula sprijinul internaţional pentru Republica Moldova, a anunţat, luni, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în contextul participării la Consiliului Afaceri Externe.

Conferinţa, care va fi co-prezidată de miniştrii de externe român, german şi francez, va lansa Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova („Moldova Support Platform”), precum şi un apel pentru donaţii din partea statelor membre UE, G7, a instituţiilor financiare internaţionale şi a altor state şi organizaţii. Conferinţa va crea cinci grupuri de lucru în domenii unde Republica Moldova are nevoie de sprijin: refugiaţi, energie, financiar/economie, managementul frontierelor, anticorupţie.

În domeniul conectivităţii energetice, şeful diplomaţiei române a salutat sincronizarea Ucrainei şi Republicii Moldova la reţeaua electrică europeană pe 16 martie şi a arătat că sunt necesari, totodată, paşi în ceea ce priveşte consolidarea acesteia şi diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova.

A reamintit, în context, finalizarea recentă a gazoductului Iaşi-Chişinău şi a subliniat rolul important pe care acesta îl poate juca în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova, subliniind că, în acelaşi timp, sunt necesare demersuri pentru a extinde conectivitatea în interiorul Republicii Moldova care să permită valorificarea deplină a acestui gazoduct, precizează MAE.

În ceea ce priveşte managementul frontierelor Republicii Moldova, ministrul Aurescu a făcut referire la sprijinul acordat prin intermediul EUBAM şi FRONTEX şi a subliniat necesitatea de a consolida în continuare rezilienţa Republicii Moldova, menţionând sprijinul acordat sub egida Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), scrie Agerpres.

Totodată, el a exprimat sprijinul puternic al României pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, cererea de aderare a acestui stat la UE reprezentând un prim pas dintr-un proces laborios, şi a exprimat convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru Republica Moldova în continuarea reformelor. Erotic massage Malta near me.

Ministrul Bogdan Aurescu participă luni, în continuarea CAE, la reuniunea comună a miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor apărării din statele membre UE, în format jumbo, în cadrul căreia urmează să fie discutat documentul fondator al Busolei Strategice a UE.

digi.ro

You May Have Missed