Ce trebuie să știm pentru o îngrijire mai bună a rinichilor

Ce trebuie să știm pentru o îngrijire mai bună a rinichilor

În anul curent, genericul „Sănătății rinichilor pentru toți” promovează munca în echipă globală în dezvoltarea strategiilor de reducere a decalajului în educația și alfabetizarea pentru sănătatea rinichilor. E alarmant că unul din 10 adulți din lume are boală cronică (!). Se estimează că, până în 2040, va fi a cincea principală cauză de deces. Deja peste 2 mln. Numărul de persoane care primesc tratament cu dializă sau au nevoie de un transplant de rinichi fiind mult mai mare!

În Europa, circa 75 mln. de persoane suferă de boală renală. Rata de mortalitate este îngrijorător de ridicată: 20% la primitorii de transplant renal și 21% la pacienții dializați. Mai mult, s-a raportat că leziunea renală acută (IRA) afectează 58% dintre pacienții spitalizați cu Covid-19, cu o rată a mortalității asociată de peste 30%. În Republica Moldova, incidenţa (cazuri noi) în 2020 a fost de 112,7 cazuri la 10 mii de locuitori, în 2019 – 182,4. Mortalitatea în 2020 a constituit 8 cazuri la 100 de mii de locuitori, în 2019 – 7,3 cazuri la 100 de mii.
Rinichii sănătoși au următoarele funcții: reglează lichidele; filtrează toxinele din sânge; eliberează hormonul reglator de tensiune arterială; activează vitamina D, pentru oase; eliberează hormonul, care direcționează producția de celule roșii din sânge; păstrează mineralele din sânge în echilibru (sodiu, fosfor, potasiu).
Care sunt cauzele ce pot provoca bolile de rinichi: bolile cardiovasculare; infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC); hipertensiunea (HTA); oase slabe; leziuni nervoase cu neuropatie anemică; antecedente familiale de insuficiență renală, diabet sau HTA; obezitatea.
Ce semne ale bolilor de rinichi există: oboseală, slăbiciune; urinare dificilă și dureroasă; urină spumoasă; urină roz, întunecată (sânge în urină) – creșterea setei; nevoia crescută de a urina (mai ales noaptea); ochi pufoși; față, mâini, abdomen, glezne umflate.
Care sunt cele trei teste simple de salvare a vieții: testul tensiunii arteriale (TA) – 120/80 este ideal 130/80 – bun; 140/80 – tot bun, pentru majoritatea; proteine în urină (test de urină) – bun: mai puțin de 30 mg de albumină pe gram de creatinină urinară; rata de filtrare glomerulară (GFR) (test de sânge). Aceasta măsoară cât de bine rinichii filtrează sângele bun: peste 90 e bun, 60-89 – trebuie monitorizat. Mai puțin de 60, timp de trei luni, indică o boală renală!
Lucruri pe care ar trebuia să le facă persoanele cu boli de rinichi: Controlul tensiunii arteriale; gestionarea nivelului de zahăr din sânge; reducerea aportului de sare; consumarea moderată de proteine.
Lucruri pe care toată lumea ar trebui să le facă: faceți mișcare; controlați-vă greutatea; urmați o alimentație echilibrată; renunțați la fumat; reduceți consumul de alcool; hidratați-vă; nu luați prea multe pastile; monitorizați nivelul de colesterol; faceți un control medical anual; cunoașteți-vă ereditatea! Menajați-vă și protejați-vă rinichii!

Dumitru VRABIE,
medic-coordonator în Sănătatea Publică

You May Have Missed