Guvernul R. Moldova va compensa o parte din factura la energia electrică

Guvernul R. Moldova va compensa o parte din factura la energia electrică

Autorităţile se pregătesc pentru o nouă lovitură dată de facturile mari. De această dată este vorba de energia electrică, întrucât ANRE urmează să stabilească noile tarife de la 1 aprilie. Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari, spune că Guvernul deja elaborează un mecanism de compensare, similar celui aplicat pentru gazele naturale şi energia termică, notează IPN

Ministrul spune că de ajutor din partea statului pentru electricitate vor beneficia doar persoanele cu venituri mici, iar suportul Guvernului ar putea fi indicat direct în factură.

După ce vicepremierul Andrei Spînu a anunţat anterior refuzul Centralei de la Cuciurgan de a livra energie la vechiul preţ de achiziţie, acum ministrul muncii şi protecţiei sociale confirmă faptul că de la 1 aprilie vom avea o majorare a tarifelor la energia electrică. Oficialul spune că Guvernul elaborează un mecanism de compensare a facturii, astfel încât lovitura pentru bugetul familiilor cu venituri mici să nu fie prea dură.

„Avem susţinerea UNDP pe acest proiect, sunt experţi care lucrează la acest mecanism. Trebuie să lucrăm şi cu furnizorii. Ne dorim ca ajutorul să fie direct în factură, dar ne gândim şi cât de fezabil este acest lucru, pentru că asta ar presupune ca furnizorii să implementeze soluţii tehnice. Cu siguranţă, nu mai vorbim de un program de compensare generalizat, pentru toată lumea, indiferent de profilul consumatorului, cum a fost în cazul gazelor naturale. Vorbim de un mecanism mai ţintit. Asta înseamnă că vom avea criterii de eligibilitate şi un mecanism de înregistrare şi de verificare a acestor gospodării. Prioritate vor avea cetăţenii care sunt cei mai afectaţi de costurile energiei electrice”, a spus Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, potrivit legii, martie este ultima lună pentru care cetăţenii vor mai primi compensaţii pentru volumele de gaze naturale consumate. Potrivit ministrului muncii şi protecţiei sociale, multe instituţii de stat din ţară şi-au cheltuit deja banii din bugetul anului 2022 pentru plata facturilor. Pentru a asigura funcţionalitatea acestor instituţii, din bugetul de stat urmează să le fie alocate noi fonduri.

„Ministerul Finanţelor pregăteşte rectificarea bugetară. Într-adevăr, multe instituţii au consumat pe căldură banii pentru aproape un an. Acum Ministerul Finanţelor urmează să aloce mai mulţi bani pentru ca şcolile, spitalele să aibă de unde-şi acoperi cheltuielile. Rectificarea bugetară nu va avea loc doar pentru a acoperi aceste cheltuieli, ci şi pentru că pensiile se vor majora mai mult decât a fost prevăzut iniţial. Indexarea pensiilor din aprilie va costa 1,8 miliarde de lei, este mai mult decât am planificat iniţial. Pe lângă indexarea pensiilor, necesară pentru a menţine puterea de cumpărare, va mai exista o majorare cu o sumă fixă, în funcţie de creşterea economică”, a mai spus Marcel Spatari. Potrivit proiectului elaborat de Guvern, pensiile vor fi indexate la 1 aprilie cu 13,94%. Coeficientul de indexare a fost stabilit în funcţie de valoarea inflaţiei înregistrate la sfârşitul anului trecut.

You May Have Missed