„După câteva luni de izolare, uiți cum e să mai fii om printre oameni.” Află ce cred tinerii și psihologii din Leova despre consecințele pandemiei asupra sănătății mintale

„După câteva luni de izolare, uiți cum e să mai fii om printre oameni.” Află ce cred tinerii și psihologii din Leova despre consecințele pandemiei asupra sănătății mintale

Pandemia provocată de COVID-19 este destul de dură, astfel că a ajuns să acționeze nu doar asupra sănătății fizice, ci și a celei mintale. Consecințele încep deja să se simtă, o categorie mai afectată fiind cea a tinerilor, pentru care comunicarea, libertatea și siguranța sunt importante în aceste vremuri grele. Așadar, după cum spun mulți psihologi, după o pandemie provocată de infectări cu noul coronavirus, ne vom confrunta cu o pandemie a sănătății mintale. 

Despre sănătatea mintală și protejarea ei am discutat cu Galina Bădărău, psiholog la Policlinica Raională din Leova și cu Ion Calalb, șef al Centrului Raional de Tineret. Importante sunt și părerile tinerilor care ne-au destăinuit cum pandemia i-a afectat emoțional.

# „De sănătatea mintală a tinerilor erau foarte îngrijorați și părinții lor”

Vorbind cu psihologul din Leova, Galina Bădărau, am ajuns la concluzia că tinerii chiar sunt mai îngrijorați în perioada asta.

„La început, toți erau speriați și se temeau să nu se îmbolnăvească ei sau membrii familiilor lor. De menționat trebuie și faptul că de sănătatea mintală a tinerilor erau foarte îngrijorați și părinții lor, având nevoie și ei de consiliere”, ne-a povestit psihologul.

Galina Bădărau a precizat că în perioada pandemiei tinerii au devenit mai pesimiști. Psihologul a observat cum aceștia erau din ce în ce mai nesiguri în ziua mâine.

„Asupra lor s-au abătut destul de multe, au trecut la procesul educațional la distanță, o perioadă nu și-au văzut colegii, prietenii, iar o bună parte s-au temut să nu își îmbolnăvească familia. Toți acești factori au avut consecințe negative asupra sănătății psihice adolescentine”, a mai menționat medicul.

În același timp, psihologul ne-a mărturisit că în această perioadă este mai importantă decât oricând comunicarea în familie, cu prietenii sau cu un specialist, precum și informarea corectă și din surse sigure privind situația epidemiologică. În clase au fost organizate discuții cu elevii.

„Ne-am străduit să-i încurajăm, spunându-le ce trebuie să întreprindă atunci când se simt triști, nesiguri și că adresarea la specialist din timp e esențială pentru a-i face să se simtă din nou siguri în ziua de mâine. E necesar în continuare să promovăm modul sănătos de viață”, a mai adăugat psihologul Galina Bădărau.

Mulți tineri din Leova s-au redescoperit și și-au găsit liniștea în cadrul activităților de la Centrul de Tineret Leova,  organizate des și în perioada pandemică, cu efortul managerului Ion Calalb. Unele au avut loc în format online, altele cu prezența fizică, în funcție de restricțiile impuse împotriva răspândirii coronavirusului. L-am întrebat și pe Ion Calalb, cum s-a schimbat sănătatea mintală a tinerilor de la începutul pandemiei?

Ion Calalb, managerul Centrului Raional de Tineret Leova

#„ Am avut tineri care au avut nevoie de un sfat prietenesc”

Ion Calalb a rămas plăcut surprins de numărul mare al tinerilor, de ideile lor, de dorința acestora de a se implica. În același timp, aveau nevoie de comunicare, voiau să-și deschidă sufletul, să vorbească.

„ Sunt tineri care au venit să discute cu alți semeni. Alții au avut nevoie de un sfat prietenesc referitor la problemele pe care ei le considerau foarte grave, iar după discuții au înțeles că sunt oameni care pot să-i ajute – psihologi, profesori, prieteni”, a menționtat Ion Calalb.

Întrebat despre problemele tinerilor, managerul Centrului de Tineret Leova a precizat că aceștia erau triști din cauza că totul a devenit online. Întâlnirile cu prietenii nu erau posibile din cauza fricii de a nu se infecta, fiindcă nu voiau să-și pună în pericol familiile. Ca și restul populației, s-au săturat de restricții, însă ei înțeleg că acestea sunt necesare pentru îmbunătățirea situației.

„Le lipsesc activitățile în aer liber, dar fără restricții. Sunt dornici de concerte, de discotecă. Unii tineri au avut părinți care au fost bolnavi de COVID-19 și au spus că le lipsesc îmbrățisările cu prietenii așa cum a fost înainte de pandemie, dar, înțelegând riscurile, se conformează cu această situație”, ne-a povestit Ion Calalb.

# „Tinerii nu vor să creadă că au probleme de sănătate mintală

Comunicând, am aflat că tinerii au probleme în plan emoțional și psihic, dar refuză să recunoască acest lucru și să primească ajutor.

„Ei asta nu văd și nu doresc să creadă că au probleme”, mai spune managerul centrului.

În timpul discuției, am ajuns de comun acord că cel mai bun ajutor este comunicarea.

„Cel mai bun ajutor este primul pas din partea lor, să discute cu părinții despre problemele pe care le au, cu prietenii, cu specialiștii din domeniu. Să nu se informeze de pe google, dar de la specialiști. Să fie mai activi în rezolvarea problemelor din comunitate prin activități de voluntariat, pentru că după ce faci un lucru bun pentru cineva care are nevoie, de-odată se trezește simțul de plăcere interioară, care în  majoritatea cazurilor te dezbate de la gândurile rele”, a concluzionat Ion Calalb.

Și el a ținut să sublinieze că pentru a evita panica, anxietatea, tristețea, este necesar ca tinerii să se informeze din surse veridice despre pandemia COVID-19 pentru a nu cădea pradă și „pandemiei dezinformării”.

Tinerii din Leova au și ei o părere vis-à-vis de „pandemia sănătății mintale”

Paula Pușnei, elevă în orașul Leova: „După câteva luni de izolare, uiți cum e să mai fii om printre oameni”  

 „Eu cred că mulți dintre noi au uitat cum a fost viața înainte de pandemie, pentru că odată cu ea, toți ne-am conformat și am adoptat cu totul alt stil de viață. Un lucru însă e sigur. Tânăra generație a descoperit comunicarea virtuală cu mult înainte de pandemie. Tinerii petreceau mult timp online, asta dezvoltându-le mai multe abilități”, spune Paula.

Ea crede că mediul online a avut și un impact negativ, pentru că s-a pierdut comunicarea fata în față.

„Odată cu pandemia, mediul online a preluat și mai mult controlul. Astfel, tinerii au uitat cum e să fii o parte din societate și s-au obișnuit cu lumea virtuală, iar acest lucru a afectat sănătatea mintală a unora. Părinții le deveniseră dușmani, iar lumea din jur nu mai exista, întreaga lor lume era online, ceea ce i-a făcut pe tineri să se închidă în sine”, mai menționează Paula care recunoaște că și pe ea a afectat-o pandemia.

„Pot spune că eu am uitat să mai socializez, să comunic cu oamenii reali în timpul pandemiei, mi-a fost foarte greu să mă readaptez la stilul de viață normal. După câteva luni de izolare, uiți cum să mai fii om printre oameni. E stresant să nu mai vezi oamenii, să nu ai contact direct cu ei. În opinia mea, pandemia a provocat mult stres în rândul tinerei generații, ceea ce e clar că i-a afectat starea mintală”, crede Paula Pușnei.

Diana Beleuță, elevă în orașul Leova: „În pandemie, am avut timp să vedem mai profund tot ceea ce ne înconjoară”

„Pandemia, cu siguranță, și-a lăsat amprenta în viața tuturor, de la tineri și adulți până la bătrâni. Totuși o să ne oprim la tineri. Care a fost efectul acesteia asupra noastră? Pe lângă sănătatea fizică, pandemia a atins și alt punct slab al nostru – sănătatea mintală. Fiind izolați în carantină, am putut realiza multe chestii despre noi, am putut analiza gândirea noastră, comportamentul nostru, ceea ce vedem în oglindă când deschidem ochii, oamenii de lângă noi, adică am avut timp să vedem mai profund tot ceea ce ne înconjoară.  Am avut oportunitatea să apreciem vremurile fără restricții, deoarece pandemia ne-a furat multe libertăți. Dar consider că  am devenit mai puternici ca generație și mai optimiști. Mă bucuram nespus când unii prieteni îmi povesteau cum și-au revenit după câteva luni de izolare.

 Faptul că tinerii, datorită unei pandemii, au învățat cât de importantă este sănătatea lor mintală și cum să aibă grijă de ea este de admirat, deoarece azi putem vedea cum unii adulți o ignoră și își îndeamnă direct sau indirect copiii să facă același lucru. Niciodată nu e prea târziu să realizăm cât de importantă este și sănătatea noastră emoțională”, consideră Diana Beleuță.

În concluzie: Pandemia lasă sechele asupra sănătății mintale a tinerilor, dar acestea pot fi minimizate sau tinerii pot scăpa de ele. Pentru asta ar trebui să comunice mai mult cu cei dragi. Să apeleze la psiholog, la specialiștii care le organizează diferite activități și le pot crea un confort psihologic și o stare de bine.  Pe lângă ei, cu siguranță sunt și alți oameni buni care sunt gata să-i asculte și să le inspire speranță în astfel de momente dificile.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cucu

You May Have Missed