Nouă obiecte explozive depistate în prima lună a anului în raionul Ștefan Vodă

Nouă obiecte explozive depistate în prima lună a anului în raionul Ștefan Vodă

Echipele de geniu ale Armatei Naționale au neutralizat 21 de obiecte explozive în prima lună a acestui an, în localitățile din raioanele Briceni și Ștefan Vodă, informează Ministerul Apărării din Republica Moldova.

Astfel, în prima săptămână din luna ianuarie, echipa de genişti a Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova”, condusă de sergentul Eduard Hîncu, a depistat și nimicit nouă proiectile de artilerie calibru 76 mm, în pădurea din apropierea orașului Lipcani, raionul Briceni.
Alte nouă obiecte explozive, dintre care șapte proiectile de artilerie, calibru 76 mm, și două grenade, au fost descoperite pe un câmp arabil din satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă.
Misiunea de distrugere a acestora a fost executată de către echipa de genişti a Batalionului geniu, condusă de căpitan Anatolie Gudumac.
Potrivit locotenent-colonelului Igor Livițchi, din cadrul Serviciului geniu, toate munițiile datau din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și prezentau un risc sporit pentru viaţă. Acestea au fost distruse în condiții de maximă securitate.
În această ordine de idei, Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ ori la suprafaţă, demontarea focoaselor sau a altor componente.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed