În raionul Căușeni s-a desfășurat Campania națională „Citim cu voce tare împreună”

În raionul Căușeni s-a desfășurat Campania națională „Citim cu voce tare împreună”

În bibliotecile din raionul Căuşeni s-a citit cu voce tare. În acest mod instituţiile culturale de aici s-au raliat la ediția 2022 a Campaniei naționale „Citim cu voce tare împreună”, notează Studio-L. Cei mai entuziasmaţi au fost copiii, care au descoperit pentru ei plăcerea lecturării şi în mod auditiv.

Ediția 2022 a Campaniei naționale „Citim cu voce tare împreună” a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale a cititului împreună (World Read Aloud Day), care este sărbătorită la inițiativa organizației LitWorld (litworld.org) din 2010, în prima zi de miercuri a lunii februarie.
În Ziua cititului împreună, elevii clasei a III-a „C” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Căușeni, ghidaţi de învățătoarea Mariana Cernat, cu ajutorul aplicației Google Meet, au reuşit să se întâlnească, chiar dacă fără prezenţă fizică.
Copii au citit cu voce tare împreună cartea „Și eu sunt Guguță” de Spiridon Vangheli. Ei au aflat despre beneficiile lecturii și au rămas satisfăcuţi, iar unii dintre micuți l-au descoperit pe Guguţă, îndrăgitul erou al multor generaţii.
„Citirea cu voce tare îi ajută pe copii să dezvolte asocieri pozitive cu cărțile și lectura. Citindu-le cu voce tare zi de zi, le oferim copiilor amintiri de neprețuit”, a afirmat Mariana Cernat, învăţătoarea clasei participante la proiect.
La rândul lor, lucrătoarele de la Biblioteca pentru copii din Căuşeni au spus că citirea împreună s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de a ajuta copiii să se îndrăgostească de cărți, oferind simultan multe beneficii pentru dezvoltarea competențelor de lectură.
Bibliotecarele au mai declarat că cititul cu voce tare este o modalitate de dezvoltare a abilităților lexicale, care trebuie promovată cât mai mult.
Campania națională „Citim cu voce tare împreună” are drept scop asocierea eforturilor bibliotecilor, ale instituțiilor educaționale, organizațiilor de creație, comunităților și factorilor de resort pentru promovarea lecturii.
Evenimentele organizate nu doar promovează lectura, ci o și transformă într-un act social. Este ocazia de a împărtăși una dintre cele mai frumoase și educative activități pe care o putem efectua în comun. Cititul cu voce tare reprezintă fundamentul dezvoltării alfabetizării, fiind cea mai importantă activitate pentru sporirea culturii lecturii. În procesul de lectură cu voce tare sunt încurajate și sprijinite abilitățile de ascultare, gândire și conversație.
În perioada 2-6 februarie, în raionul Căușeni au fost organizate mai multe acțiuni de lectură publică online în parteneriat cu grădinițele, gimnaziile și liceele, cu centre pentru copii. Bibliotecarii au citit împreună cu elevii, cu cadrele didactice, cu părinții cărți de autori clasici și contemporani, printre care: Spiridon Vangheli, Grigore Vieru, Antoine de Saint-Exupéry, frații Grimm, Victor Dumbrăveanu, Lavinia Braniște, Alex Moldovan, Victoria Pătrașcu, Kobi Yamada și Tomi Ungerer.
Totuşi, de o popularitate mai mare s-au bucurat fragmentele din cartea „Isprăvile lui Guguță” de Spiridon Vangheli, de la a cărei primă ediție se împlinesc 55 de ani în 2022.
Cititul cu voce tare împreună ajută la consolidarea comunităților și este un act de susținere a alfabetizării ca unul din cele mai importante drepturi ale omului.
Ziua Internațională a cititului împreună este marcată anual de milioane de oameni din peste 170 de țări.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed