Instalațiile fotovoltaice din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, o salvare pe timp de iarnă

Instalațiile fotovoltaice din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, o salvare pe timp de iarnă

Unicul sat inteligent energetic din Moldova
Feștelița, o localitate din raionul Ștefan Vodă, a devenit primul sat inteligent energetic din Republica Moldova, cu patru edificii ale instituțiilor publice de aici, care corespund etichetării nZEB (edificii cu consum de energie aproape zero), iar primăria locală – prima APL de la noi care gestionează un parc fotovoltaic.
S-a întâmplat aceasta după ce, la mijlocul toamnei trecute, în satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă a fost inaugurat Centrul de Excelență în Eficiență Energetică.
Potrivit Agenției Eficiență Energetică (AEE), centrul în cauză este unicul în țara noastră, fiind format din 10 tipologii de subproiecte demonstrative din domeniul eficienței energetice şi energiei regenerabile: iluminat stradal inteligent, parc fotovoltaic, panouri on-grid, săli de cazane pe bază de biomasă, colectoare solare.
Centrul reprezintă, la nivel de țară, un model de schimb de bune practici în domeniul eficienței energetice.
Costul total al proiectului a fost de 800.000 de euro, dintre care 500.000 de euro a constituit un grant oferit de Uniunea Europeană, iar 300.000 de euro a alcătuit contribuția națională și locală prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului Raional Ștefan Vodă, al Administrației Publice Locale din Feștelița și locuitorilor din această comunitate.
Potrivit AEE, utilizarea acestor investiții este foarte convenabilă nu numai din punct de vedere economic, contribuind la reducerea substanțială a cheltuielilor pentru întreținerea infrastructurii localității, ci și pentru protejarea mediului ambiant: prin reducerea emisiilor de bioxid de carbon, cu 465 de tone pe an, ceea ce reprezintă cu 52 la sută mai puțin, comparativ cu anul 2011 – indicatori asumați prin angajament oficial al satului Feștelița.
Angajamentul a fost onorat față de Convenția primarilor pentru climă și energie, semnată în 2013.

Antreprenorul Oleg Nastas nu achită facturi pentru utilități
În timp ce majoritatea moldovenilor se plâng de facturi cu cifre enorme la gazele naturale, unii cetățeni au prevăzut din timp criza energetică și s-au reorientat spre folosirea energiei produse de natură. Și-au instalat panouri solare pe acoperișurile caselor, iar de ceva timp ridică facturi egale cu zero. Sunt și moldoveni fericiți care nu au grija facturilor în această perioadă cu scumpiri. Se numesc „off grid-eri” și au reuşit să devină independenți de utilităţile publice, pentru că își produc singuri în gospodărie tot de ce au nevoie.

Oleg Nastas din localitatea Tănătari, raionul Căușeni, demonstrând factura de utilități cu cifra zero pentru achitare


Este și cazul lui Oleg Nastas din satul Tănătari, raionul Căușeni, care, de doi ani, nu mai primește nici o factură pentru utilități la casa lui de aproximativ 100 de metri pătraţi și la magazinul alimentar din apropiere pe care îl are în proprietate, toată aparatura funcționând cu energia captată de la soare, informează Studio-L.md.
Bărbatul a fost primul entuziast din sat care și-a propus să devină sută la sută independent energetic. După ce a căutat tot felul de consultanți în acest domeniu la nivel de țară, și-a acoperit jumătate din casă cu panouri solare.
Acum, dacă ai nimerit în centru satului Tănătari, primul lucru care îți atrage atenția este casa familiei Nastas, care în loc de acoperiș are niște panouri ce zâmbesc la soare.
Oleg Nastas spune că la ora actuală produce 24,5 kw de energie. Casa și magazinul pe care îl administrează se încălzesc cu centrala cu curent pe care îl preia din reţeaua proprie, iar volumul energetic suplimentar pe care îl produce îl livrează în rețea. Bărbatul afirmă că investiția este meritată, iar economia aproximativă pe an se ridică la circa 60.000 de lei.
Acest stil de viață alternativ, care presupune să nu fii conectat la nici o utilitate publică, se numește „off grid living”.
Conceptul, popular mai ales în Statele Unite și în Europa, prinde și la noi. Drept dovadă, cei care l-au adoptat, au format comunităţi şi sunt asaltați zilnic de întrebări de la doritori. Oamenii din sat se uită acum cu invidie la acest sistem și spun că e timpul să caute și ei surse alternative de energie.
După ce luna trecută au ridicat facturi cu cifre exorbitante la cheltuielile de încălzire a clădirilor publice, autoritățile publice locale spun că modelul off-grid trebuie de urmat și de instituțiile statului.
Cei care vor să îşi ridice o casă independentă energetic nu trebuie să se îngrijoreze prea mult, clima Republicii Moldova este prielnică, iar zile cu soare sunt suficiente pentru a asigura tot necesarul de consum.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed