Șase răspunsuri simple la șase întrebări complicate despre vaccinul Moderna (Spikevax)

Șase răspunsuri simple la șase întrebări complicate despre vaccinul Moderna (Spikevax)

Astăzi vorbim despre ultimul tip de vaccin anti-COVID-19 disponibil în acest moment în lume și în Republica Moldova, precum și ultimul recepționat de șara noastră– Moderna, cunoscut și sub denumirea de Spikevax. Acest vaccin este produs de compania farmaceutică americană Moderna, de la ea  venindu-i și numele. Tehnologia utilizată se bazează pe ARN mesager, similară cu cea aplicată de Pfizer-Bionteh (Comirnaty). Vaccinul se administrează intramuscular, în două doze, la un interval de 28 de zile.

Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccinuri Spikevax, produs de Moderna, pe 27 noiembrie 2021 – 50.400 de doze de vaccin, recepționate prin intermediul platformei Covax. În total, până acum, țara a recepționat 280 de mii 800 de doze, dintre care deja au fost utilizate 23%.

  1. Cum acționează vaccinul Moderna (Spikevax)?

Potrivit informațiilor furnizate de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), vaccinul Moderna, numit și Spikevax, este de tip ARNm (mesager). Altfel spus, acesta conține o moleculă de ARNm care cuprinde informația genetică a proteinei de suprafață de care se atașează, virusul SARS-COV-2, numită proteina spike. Pentru ca virusul să infecteze un organism are nevoie anume de această proteină.

În același timp, și denumirea auxiliară a vaccinului – Spikevax, ne vorbește despre modul său de acțiune. Ulterior, organismul nostru va cataloga proteina spike drept străină și rapid va produce anticorpi, niște „soldăței” sau „ajutoare” proprii ale organismului.

Astfel, în cazul în care ați contactat cu o persoană infectată, anticorpii din organismul nostru vor neutraliza virusul sau vor preveni formele grave, boala va trece mult mai ușor și, foarte important, nu va slăbi atât de mult sistemul imunitar.

E NECESAR DE MENȚIONAT CĂ molecula ARNm din vaccin nu rămâne în organism, ci se descompune la scurt timp după administrarea preparatului. Prin urmare, faptul că aceasta ar rămâne încă multă vreme în organism este doar un MIT.

2. Care este eficiența vaccinului Moderna (Spikevax)?

Studiile realizate arată că imunizarea cu schema completă oferă pacientului o protecție împotriva virusului de 94.1%. Vaccinul poate fi administrat persoanelor, începând cu vârsta de 12 ani. În același timp, grupurile de risc sever de infectare, precum bolnavii cu HIV, cu infecții pulmonare cornice, cu obezitate, cu boli de inimă, boli de ficat sunt protejate de infecția cu Covid-19 în proporție de 90,9%.

3. Vaccinul Moderna (Spikevax) poate fi utilizt și la copii?

În țările în care a fost aprobat, Spikevax este administrat și copiilor cu vârsta de peste 12 ani. Un studiu efectuat pe 3 mii de copii, la care face referință EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), arată că răspunsul imun al acestora, după vaccinare este asemănător cu cel al adulților. Niciunul dintre cei imunizați nu s-au infectat cu virusul SARS-COV-2, spre deosebire de cei care nu au fost imunizați.

4. Persoane eligibile pentru vaccinare cu Moderna (Spikevax)

Deci, Spikevax poate fi administrat, începând cu vârsta de 12 ani în sus. În același timp, persoanele imunocompromise (cu o imunitate foarte scăzută) pot să nu răspundă la fel de bine la vaccin, astfel fiind posibilă utilizarea unei doze suplimentare la minim 28 de zile după administrarea dozei doi. Totuși, aceste persoane nu ar trebui să excludă imunizarea, fiind una din grupurile de risc de infectare cu virusul COVID-19.

5. Doza booster

Cei imunizați cu schema completă pot beneficia și de o doză booster, pentru a mări numărul de anticorpi și pentru a îmbunătăți calitatea acestora. Astfel, dacă persoanele au peste 18 ani și au trecut cel puțin 6 luni de la injectarea dozei a doua, își pot administra doza booster, sau încă un rapel. Pentru booster se administrează doar jumătate din doza utilizată anterior.

Persoanele care știu că au alergie la unul dintre componentele vaccinului, menționate în prospect la punctul 6 sau au avut reacție alergică severă, precum șocul anafilactic după administrarea primei doze, nu ar trebui să se imunizeze cu Moderna.

6. Care sunt reacțiile adverse la acest vaccin?

Potrivit platformei oficiale vaccinare.gov.md, după administrarea Spikevax (Moderna), cele mai frecvente reacții adverse au fost durerea la locul administrării, stare de oboseală, durere de cap, febră, frisoane, precum și altele mai rar întâlnite. În același timp, în Republica Moldova, serul Moderna (Spikevax) încă nu a primit autorizare pentru vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cioina

You May Have Missed