Cinci răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză SinoVac

Cinci răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză SinoVac

Astăzi vorbim despre un vaccin, pe care majoritatea dintre noi, îl cunoaștem ca având trei denumiri. Este vorba de vaccinul chinezesc, Coronavac sau Vero Cell, care se administrează împotriva Covid-19 și care folosește drept substanță activă virusul Sars-Cov-2. Preparatul este produs de compania biofarmaceutică Sinovac din Beijing. Deci, aceasta e a treia denumire a vaccinului, pe care mulți dintre noi o cunoaștem sau, cel puțin, am auzit despre ea. Medicamentul se administrează intramuscular, în două doze la un interval de două-patru săptămâni. Pentru o eficacitate mai bună, se recomandă administrarea  celei de-a doua doze după 28 de zile, adică după patru săptămâni de la prima.

În Republica Moldova au fost administrate până în acest moment 116.033 de doze de vaccin, din lotul total de 170.000 de doze, ceea ce înseamnă că au fost utilizate 68% din totalul de doze.

  1. Cum acționează vaccinul CoronaVac (Vero Cell) asupra organismului?

Agenția Europeană a Medicamentului, cunoscută sub numele prescurtat EMA, spune că vaccinul Coronavac (Vero Cell) folosește un virus inactivat sau ucis Sars-Cov-2, nepericulos pentru organismul uman. Adică, nu poate provoca boala. Este destinat pentru prevenirea infectării cu Covid-19 și poate fi administrat persoanelor începând cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Vaccinul Coronavac (Vero Cell) conține și un „adjuvant”, o substanță care ajută organismul omului să-și întărească imunitatea din momentul în care este administrat vaccinul. Deci, când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar identifică virusul inactivat ca fiind un corp străin și începe să producă anticorpi împotriva acestuia. Dacă, după aceasta, persoana vaccinată va intra în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să se apere împotriva acestuia, având anticorpii pe „poziții”.

2. Ce eficacitate are vaccinul CoronaVac?

Un studiu mare, realizat în faza a 3-a de testare a vaccinului, în Brazilia, a arătat că două doze, administrate la un interval de 14 zile, au avut o eficacitate de 51% împotriva infecției simptomatice cu SARS-CoV-2, 100% împotriva COVID-19 grav și 100% împotriva spitalizării, începând cu 14 zile de la primirea celei de-a doua doze.

Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ( https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-sinovac-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know ), arată că vaccinul Coronavac este eficient și împotriva noilor tulpini ale Sars-Cov-2 în proporție de 83%. Datele au fost colectate într-un ultimul studiu efectuat,  tot în Brazilia, în Sao Paulo, realizat în toamna anului 2021, publicat în octombrie.

3. Cine se poate vaccina cu CoronaVac și cui îi este contraindicat?

Cu acest vaccin se pot imuniza persoanele de la vârsta de 18 ani. În același timp, nu sunt eligibili pentru vaccinare persoanele care au avut în istroicul medical alergie sau cazuri de șoc anafilactic la unul dintre componentele vaccinului, indicate în prospect. De exemplu: hidroxid de aluminiu (adjuvantul), clorura de sodiu, fosfat acid disodic și altele.

4. Cum se păstrează și cum se transportă acest vaccin?

Acest vaccin este destul de „comod” din motiv că se păstrează la tempetaruri cuprinse între +2 și +8 grade Celsius. Astfel, majoritatea frigiderelor medicale din instituțiile medico-sanitare publice au condiții pentru păstrarea vaccinului CoronaVac. De asemenea, păstrat în condițiile necesare, acesta are o valabilitate de până la 3 ani.

5. Care țări acceptă imunizarea cu CoronaVac (Vero Cell) drept dovadă validă de intrare în țară?

Potrivit portalului online Visa.Guide, care permite cetățenilor să verifice care dintre vaccinuri sunt acceptate ca dovadă validă de intrare pe teritoriul unei țări, CoronaVac este recunoscut de state, precum Spania, Macedonia, Cipru, Austria, Norvegia, Finlanda, Suedia, Elveția, Albania, Armenia, Ucraina, Panama, Filipine, Mexis, etc.

Totodată, menționăm că acest vaccin a fost administrat într-un număr uimitor de mare în țările Asiei și a Americii Latine, peste 900 de milioane de doze.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cioina

You May Have Missed