Un monument eroilor războiului de la Nistru va fi înălțat la Popeasca, Ștefan Vodă

Un monument eroilor războiului de la Nistru va fi înălțat la Popeasca, Ștefan Vodă

În satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă va fi înălțat monumentul „Eternitate”. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința de la mijlocul săptămânii precedente a Guvernului Republicii Moldova.

Popeasca a trimis la luptă peste 100 de bărbați
Ideea de înveșnicire a faptelor glorioase ale celor 103 participanți la bătăliile de pe malurile Nistrului de acum 30 de ani, originari din Popeasca, a început să prindă contur aici încă la 24 septembrie 2020, când Consiliul local a adoptat decizia cu privire la inițierea procedurii de înălțare a monumentului „Eternitate”.
În continuare, autoritățile publice locale au expediat la Chișinău un demers oficial (nr. 133 din 17 august 2021), prin care au solicitat susținerea acestei inițiative.
La începutul anului curent, Executivul a dat undă verde solicitării venite de la Popeasca, menționând într-o hotărâre că monumentul, înălțat în scopul eternizării memoriei participanților la luptele pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, va fi instalat conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii.
În documentul adoptat de către Guvern se mai subliniază că cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect privind edificarea monumentului, pentru executarea și instalarea acestuia, precum și pentru amenajarea terenului aferent, vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse legale.
Șase eroi căzuți
în război
Raionul Ștefan Vodă a fost unul dintre cele mai active unități teritorial–administrative de acest fel din țara noastră care au delegat doritori de a-și apăra Patria de invazia Rusiei, la bătăliile dezlănțuite pe malurile Nistrului în primăvara și vara lui 1992, de aici participând circa 700 de persoane.
Cu mare părere de rău, șase dintre luptători și-au jertfit viețile pentru Republica Moldova. Aceștia sunt: Nicolae Golban din satul Carahasani, Ghenadie Gavrilovici din localitatea Răscăieții Noi, Alexei Moga de la Feștelița, Ștefan Godiac din Talmaza, Mihail Nicolaev de la Volintiri și Mihail Sîrghi din comuna Cioburciu.
În cinstea lor, dar și a tuturor combatanților din acest raion, la 2 iulie 2018, în orașul Ștefan Vodă a fost inaugurat primul monument, cel de al doilea urmând a fi edificat, după cum am subliniat mai sus, în satul Popeasca.
Nu știm, deocamdată, câte resurse financiare vor fi necesare pentru înălțarea viitorului monument. Se cunoaște faptul că pentru edificarea monumentului din centrul raional au fost alocate aproape 400 de mii de lei.
Sperăm că banii de care este nevoie se vor găsi, căci, repetăm, scopul propus este unul măreț – eternizarea memoriei celor 103 oameni din localitatea Popeasca, participanți la luptele pentru independența și integritatea Republicii Moldova.
Și încă ceva: înălțarea acestui monument se încadrează perfect în șirul de acțiuni din 2022, el fiind declarat de autoritățile țării noastre Anul comemorării eroilor din luptele de pe malurile Nistrului.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed