Eveniment literar: lansarea unei cărți de versuri

Eveniment literar: lansarea unei cărți de versuri

O sărbătoare de suflet a fost organizată, în ziua de 15 ianuarie curent, în orașul Cimișlia.

După cum era și firesc, manifestarea de sâmbăta trecută a avut la bază două momente extrem de importante pentru spiritul neamului, legate de marcarea Zilei Culturii Naționale și de împlinirea a 172 de ani de la apariția pe lume a geniului literaturii românești – Mihai Eminescu.
După cum a remarcat Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia, într-un mesaj adresat cu prilejul celor două sărbători, în ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, poetul care reprezintă expresia supremă a națiunii române, gândurile și reflexiile noastre sunt îndreptate spre oamenii de creație.
În pofida tuturor greutăților, aceștia continuă prin munca, pasiunea și vocația lor, să ne încânte sufletele. Ei sunt cei care au grijă de cultura noastră, depun eforturi pentru dezvoltarea și promovarea literaturii și artei naționale, ei promovează și revitalizează patrimoniul cultural al Republicii Moldova.
În această zi, a specificat edilul-șef al Cimișliei, suntem cu gândul, de asemenea, la vasta și neprețuita creație eminesciană, pe care suntem datori să o păstrăm cu sfințenie și să o transmitem urmașilor noștri. Din operele lui Mihai Eminescu, actuale oricând, desprindem esența patriotismului, a dragostei de țară, a luptei pentru demnitate și adevăr, valori de care avem nevoie pentru a continua să ne dezvoltăm ca neam.
Mihai Eminescu ne cheamă și azi să iubim limba română, să o cunoaștem temeinic și să o cultivăm cu iubire și respect, ea fiind Patria spirituală a identității noastre naționale.
Dând curs acestui îndemn, participanții la manifestare au ținut cuvântări, au interpretat cântece, au declamat poezii în semn de omagiu adus Poetului Național și culturii noastre în general.

Primarul de Cimișlia, Sergiu Andronachi (în stânga), înmânează un semn de gratitudine lui Roman Mihăeș, feciorul regretatei Elena Mihăeș, autoarea plachetei de versuri „Eu lumii zâmbesc!”

În cadrul sărbătorii a avut loc, de asemenea, lansarea cărții de poezii „Eu iubesc lumea!”, semnată de regretata Elena Mihăeș, originară din Satul Nou, raionul Reni, regiunea Odesa, Ucraina, dar care, o perioadă îndelungată, a trăit și a activat în orașul Cimișlia: mai întâi – în calitate de educatoare la o grădiniță de copii, apoi – ca profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din localitate.
Cu părere de rău, la începutul anului precedent, autoarea volumului a trecut la cele veșnice, iar apariția cărții a fost posibilă datorită eforturilor depuse la editarea ei de către feciorul acesteia, Roman Mihăeș, cunoscut comentator politic.

Ion CIMBRU

You May Have Missed