Știri pe scurt

Muniții de război depistate în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni și Cimișlia

În anul ce s-a scurs, geniștii Armatei Naționale au depistat și nimicit 1335 de obiecte explozive şi 27868 de cartuşe pe întreg teritoriul țării.

Potrivit locotenent-colonelului Igor Livițchi, din cadrul Serviciului geniu, anul trecut, militarii cu acest profil au întreprins cele mai multe deplasări în raioanele Ştefan-Vodă, Orhei şi Ungheni.
Sursa citată a exemplificat că ample misiuni au avut loc în localitățile Răscăieți și Răscăieţii-Noi,ambele din raionul Ştefan-Vodă, unde militarii din Batalionul de Geniu ”Codru” au depistat și neutralizat în total 571 de obiecte explozive și peste 14 300 de cartușe. În aceeași perioadă, echipa de geniști din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” a fost solicitată în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. În urma cercetării terenului, militarii au identificat 198 de obiecte explozive și 1 100 de cartușe.
Totodată, geniştii din Brigada de infanterie motorizată ”Dacia” au intervenit în două localități din raionul Cimișlia (în satul Ivanovca Nouă şi în comuna Lipoveni), unde, în urma lucrărilor agricole şi forestiere, au fost descoperite 32 de muniţii, care au fost nimicite la Centrul de instruire al unităţii.
Locotenent-colonelul Igor Livițchi a menționat că printre obiectele explozive depistate în anul 2021 se aflau mine antipersonal și antitanc, grenade de mână, focoase UZRGM, bombe de aruncător, proiectile de artilerie și bombe de aviație. Toate munițiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și prezentau un risc sporit pentru viaţa populației. Acestea au fost distruse în condiții de maximă securitate.

Ion CIUMEICĂ