Cinci răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul Sinopharm

Cinci răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul Sinopharm

Imunizarea împotriva Covid-19 este în plin proces în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova. Peste 7 miliarde de oameni și-au administrat deja vaccinul și se pot considera protejați de formele grave ale infecției. Și deși coronavirusul Sars-Cov-2 suferă în continuare mutații, ultima fiind denumită Omicron, sunt țări precum Spania, Portugalia sau Israel, care se pot lăuda cu un succes inedit în ceea ce privește administrarea vaccinului anti-Covid 19 printre pacienți. De exemplu, Spania și-a imunizat complet, cu ambele doze, aproape 80% din populația eligibilă, Portugalia – aproape 87%, iar Israelul – 62.7 la sută dintre cetățenii eligibili pentru imunizare.

Republica Moldova abia de ajunge la aproape 28%, în prezent fiind vaccinați, cu ambele doze, împotriva Covid-19 doar 951 de mii 124 oameni, potrivit ultimelor date oficiale. Se întâmplă, chiar dacă dispunem de o varietate de vaccinuri anti-Covid19, disponibile în toate centrele de vaccinare din țară. 

Printre acestea este și vaccinul BBIBP- CORV, cunoscut publicului sub denumirea de vaccinul Sinopharm a fost produs de Institutul de produse biologice de la Beijing, China. Vaccinul e disponibil în Republica Moldova, iar despre proprietățile lui vă vom vorbi astăzi, descrise mai detaliat de OMS aici.

Organizația Mondială a Sănătății a inclus vaccinul pentru utilizare de urgență pe 31 decembrie 2020. Pentru o eficiență mai mare, vaccinul se administrează în două doze, la un interval de 3-4 săptămâni.

  1. Cum acționează vaccinul Sinopharm?

Vaccinul este unul de tip inactivat, ceea ce înseamnă că preparatul conține o moleculă „adormită” a virusului. Prin urmare, vaccinul „dă comandă” sistemului imunitar să producă anticorpii, adică „soldăței” care să apere organismul pentru a evita infectarea. Însă, chiar dacă, persoana vaccinată s-a infectat cu virusul Sars-Cov-2, organismul este deja pregătit să lupte impotriva infecției (anticorpii se vor atașa de proteina Spike a virusului SARS-COV-2, neutralizându-l), cazurile de gravitate medie și mare fiind astfel evitate.

Știați că majoritataea vaccinurilor împotriva Hepatitei A, Gripei și a Poliomielitei sunt vaccinuri inactivate? Dezvoltatorii au folosit aceeași tehnologie și în cazul BBIBP CORV. Fiți siguri că această metodă este una eficientă care se utilizează de mai bine de 100 de ani.

  • Ce eficacitate are vaccinul?

Eficacitatea raportată a vaccinului este de 79.3%. Vaccinul a fost testat în trei faze, așa cum se testează orice vaccin, în ultima participând peste 60.000 de voluntari din 10 țări situate pe diverse continente. Potrivit rezultatelor fazei 3 de testare, vaccinul are o eficiență de 100 % împotriva formelor medii și grave ale COVID-19, care, de obicei, necesită spitalizare și tratament în secțiile de terapie intensivă.

  • Cine se poate imuniza cu Sinopharm?

Potrivit prospectului vaccinului, cu acest ser se pot imuniza toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Toate persoanele, care vor alege acest vaccin, trebuie să fie imunizate în centre medicale, sub supravegherea medicului, acolo unde există posibilitatea să se intervină prompt, dacă pacientul a avut o reacție alergică la medicament. Pacientul se va afla sub supraveghere medicală cel puțin 15 minute după administrarea vaccinului.

Deși ar putea avea o eficacitate mai joasă, în comparație cu eficacitatea pentru pacienții sănătoși, pacienții cu multiple maladii își pot administra acest vaccin, având în vedere că sunt în grupul de risc mai mare de infectare cu Covid-19.  Datele observaționale preliminare arată că vaccinul Sinopharm are o eficacitate de aproximativ 80% atât în cazul pacienților până la 60 de ani, cât și în cazul celor trecuți de această vârstă.

Cercetătorii atenționează încă că nu sunt eligibile pentru vaccinare persoanele care au în istoricul medical cazuri de anafilaxie la vreun component al vaccinului sau a suferit un șoc anafilactic după prima doză.

  • Ce reprezintă autocolantul de pe flaconul vaccinului?

Este primul vaccin anti-Covid19 care dispune de un autocolant pe fiecare flacon. Autocolantul își schimbă culoarea pe măsură ce vaccinul nu este păstrat în condiții corespunzătoare. De exemplu, dacă este expus la căldură. Schimbarea culorii îi informează pe lucrătorii din domeniul sănătății, dacă vaccinul este sigur și dacă-l pot administra oamenilor.

Vaccinul se păstrează la temperatura de la +2 până la +8 grade Celsius, ceea ce îl face simlu de păstrat și mai accesibil pentru țările care nu dispun de frigidere speciale pentru păstrarea vaccinurilor mai pretențioase, cum ar fi Pfizer sau Moderna. Deci, se păstrează ca oricare alt vaccin existent, cum ar fi cele împotriva Hepatitelor, Tuberculozei sau Rujeolei, Rubeolei și Oreionului.

  • Ce țări din UE recunosc vaccinul Sinopharm

Dosarul acestui vaccin este în stadiu de verificare la Agenția Europeană a Medciamentului, dar, în paralel, țările pot utiliza preparatul de sine stătător, decizia fiind luată separat de fiecare țară în parte.

Potrivit datelor furnizate de un nou instrument de verificare a vaccinurilor dezvoltat de VisaGuide.World, care le permite călătorilor să verifice valabilitatea vaccinurilor, următoarele țări din UE și spațiul Schengen acceptă Sinopharm ca dovadă validă de imunitate împotriva COVID-19. Printre acestea sunt Austria, Cipru, Grecia, Ungaria, Islanda, Olanda, Spania, Finlanda, Suedia, Elveția. De asemenea, alte țări de pe continentul european care recunosc acest vaccin sunt Georgia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia.

Amintim că Republica Moldova abia de ajunge la aproape 28%, în prezent fiind vaccinați, cu ambele doze, împotriva Covid-19 doar 951 de mii 124 oameni, potrivit ultimelor date oficiale. Se întâmplă, chiar dacă dispunem de o varietate de vaccinuri anti-Covid19, disponibile în toate centrele de vaccinare din țară. 

Autoare: Lisevici Nicoleta
Editor: Valeriu Cațer

You May Have Missed