Cinci răspunsri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul Johnson&Johnson

Cinci răspunsri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul Johnson&Johnson

Astăzi, vorbim din nou despre beneficiile vaccinării împotriva Covid-19, pe fundalul cazurilor noi de infectare care nu se grăbesc să scadă, și pe fundalul numărului de doze administrate care, în mod opus, nu se grăbesc să crească.

Astăzi vă explicăm cum acționează vaccinul Janssen, cunoscut publicului sub denumirea Johnson& Johnson.

E singurul vaccin anti-Covid19 care se administrează într-o o singură doză, iar studiile arată că este eficient împotriva noilor variante, precum Delta și Lambda. Janssen este indicat pentru imunizare activă și, respectiv, pentru prevenirea bolii COVID-19, provocată de virusul SARS-CoV-2, persoanelor cu de la 18 ani în sus. Preparatul a fost dezvoltat de compania Johnson& Johnson și este autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare largă din 11 martie 2021. Până acum în lume au fost administrate peste 8.3 bilioane de doze de Jannsen, în 184 de țări ale lumii, potrivit Bloomberg.

Republica Moldova a primit până acum peste 302 mii de doze, prin intermediul Platformei COVAX, fiind administrare practic toate. Cheltuielile au fost suportate de către Guvernul Americii.

  1. Cum acționează vaccinul Janssen?

Janssen este un vaccin compus dintr-un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena care să producă o proteină identificată pe suprafața virusului SARS-CoV-2. El nu se poate replica/înmulți în organism. Prin urmare, Janssen nu conține virusul SARS-CoV-2 și nu poate cauza COVID-19, menționează EMA.

El acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Adenovirusul transportă gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele vor utiliza apoi această genă pentru a produce proteina virală de suprafață.

Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina virală de suprafață ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. Ulterior, dacă persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina virală de pe suprafața virusului și va fi pregătită să apere organismul de acesta.

2. Cât de eficient este vaccinul?

Cel mai mare studiu, realizat în SUA, privind eficacitatea vaccinului este unul foarte complex și a cuprins un eșantion de 44 de mii 325 de persoane. S-a studiat eficacitatea vaccinului după 14 zile de la administrare, precum și după 28 de zile, pentru a efectua analiza comparativă.

Astfel, potrivit datelor furnizate de EMA, eficiența medie după 14 zile de la administrare era de 66,9 %. Rata de eficiență crește direct proporțional cu vârsta celor imunizați. De exemplu, în cazul persoanelor cu vârsta între 18 și 64 de ani – eficacitatea este de 64,2%, iar în cazul celor de peste 75 de ani crește până la 90 %.

După 28 de zile de la imunizare, vaccinul protejează organismul de boală în proporție de 85%.

3. De ce acest vaccin este preferat de mulți oameni

Pentru că este monodozic, adică se administrează doar o doză. Odată administrată, anticorpii încep să se formeze, fără a aștepta și cea de-a doua doză.

De asemenea, păstrat la temperaturile -25 și -15 grade Celsius, acesta este valabil timp de 2 ani, excluzându-se astfel frica expirării până la folosire. În caz că unitățile medico-sanitare nu au frigidere potrivite, acesta poate fi păstrat și la temperaturi cuprinse între +2 și +8 grade Celsius timp de 4,5 luni.

4. Cine se poate vaccina cu Janssen și cui îi este contraindicat?

Vaccinul Johnson & Johnson poate fi administrat persoanelor de la vârsta de 18 ani în sus. Toate persoanele pot fi vaccinate, în mod special cele cu maladii cronice. Vaccinul este contraindicat doar persoanelor care pot avea o reacție alergică gravă la componentele vaccinului, precum șocul anafilactic. Dacă persoana a avut anterior un șoc anafilactic la un alt vaccin, atunci acest lucru poate servi drept motiv pentru evitarea imunizării, în general, împotriva Covid-19.

Comitetul de siguranță al EMA (Comitetul pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență–PRAC) a concluzionat că persoanele diagnosticate anterior cu sindrom de extravazare capilară nu trebuie să se vaccineze cu vaccinul Janssen.

Sindromul de extravazare capilară este o afecțiune foarte rară, gravă, caracterizată prin extravazarea (trecerea) lichidului de la nivelul vaselor de sânge mici (capilare), ducând îndeosebi la tumefierea membrelor superioare și inferioare, tensiune arterială scăzută, vâscozitate crescută a sângelui și niveluri scăzute de albumină (o proteină importantă din sânge).

5. Se face deja și doza booster

În Republica Moldova, autoritățile, recomandă să fie administrată și doza booster. E o doză suplimentară celor efectuate anterior pentru a proteja mai bine organismul de boala Covid-19. Drept doza booster pentru vaccinul Janssen poate servi vaccinul Pfizer/BioNTech, Moderna, sau încă po doză de Janssen.

Ca oricare preparat medical, vaccinul poate avea reacții adverse, acestea însă sunt foarte rare și sunt legate de tulburări de coagulare a sângelui.  Mai multe despre aceste reacții găsiți în prospectul publicat de EMA.

Autoare: Nicoleta Lisevici
Editor: Valeriu Cațer

You May Have Missed