La Cimișlia funcționează un centru medical consultativ transfrontalier

La Cimișlia funcționează un centru medical consultativ transfrontalier

Peste 2500 de pacienți au fost deserviți, din primăvara anului curent și până în prezent, de către Centrul Medical Consultativ Transfrontalier, care activează în orașul Cimișlia.

Apariția acestui Centru a devenit posibilă datorită implementării de către Spitalul raional din localitatea în cauză, în parteneriat cu Spitalul Municipal de Urgență Pașcani din județul Iași, România, a unui proiect în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 prin Instrumentul European de Vecinătate ENI.
Realizarea proiectului a început la 4 iulie anul trecut și urmează a fi finalizat la 3 decembrie 2021.
După cum ne-a informat directorul Centrului Medical Consultativ Transfrontalier, Igor Ciobanu, care este și managerul proiectului, valoarea totală a acestuia constituie 211 150 de euro, dintre care contribuția comunității europene alcătuiește 179 650 de euro.
Sursa citată a mai precizat că beneficiari ai proiectului sunt nu numai locuitorii raionului Cimișlia, dar și cei din satele și comunele raioanelor învecinate (Basarabeasca, Hâncești, Comrat), precum și populația municipiului Pașcani din România.
Obiectivul principal al proiectului constă în folosirea telemedicinii pentru îmbunătățirea accesului și calității serviciilor acordate pacienților.

Pentru atingerea scopului propus a avut loc renovarea Centrului, s-a efectuat dotarea lui cu mobilier, cu echipament medical performant, inclusiv calculatoare, a fost amenajată o sală de videoconferințe.
S-a stabilit o cooperare eficientă între medicii de familie, specialiștii Spitalului Raional Cimișlia și cei de la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, se organizează videoconferințe și seminare online.
În cadrul proiectului sunt acordate servicii de consultanță la distanță ale diferitor medici: endocrinolog/specialist în diabet; nutriționist/boli metabolice; imagist (cu suport în descrierea Roentgen, a ecografiilor); oftalmolog; cardiolog.
“Dezvoltarea serviciilor de telemedicină, a concluzionat Igor Ciobanu, este foarte importantă în prezent din cauza lipsei acute de specialiști medicali și a limitării deplasării pacienților în perioada pandemiei existente de Covid-19”.
Proiect implimentat de către IMSP Spitalul Raional Cimișlia și Spitalul Municipal de Urgență Pașcani.
Adresa: str. Alexandru cel Bun 135, Cimișlia, Republica Moldova.

Ion CIUMEICĂ

Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre care au decis să își lege treptat cunoștințele, resursele și destinele. Împreună, într-o perioadă de extindere de 50 de ani, au construit o zonă de stabilitate, democrație și dezvoltare durabilă, menținând în același timp diversitatea culturală, toleranța și libertățile individuale. Uniunea Europeană se angajează să împărtășească realizările sale și valorile sale cu țările și popoarele de dincolo de granițele sale”

You May Have Missed