Patru instituții educaționale din Cantemir, asigurate cu energie verde

Patru instituții educaționale din Cantemir, asigurate cu energie verde

Două şcoli şi două grădiniţe din oraşul Cantemir sunt asigurate cu energia verde regenerabilă. În premieră, la una dintre instituţii – Gimnaziul „Mihai Eminescu” – a fost construită şi funcţionează şi o centrală termică pe biomasă, care utilizează resturile vegetale colectate din vii şi livezi.

După cum a informat primarul urbei, Roman Ciubaciuc, la festivitatea de finalizare a proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaţionale din or. Cantemir-CanTREB: rezultate și inovații aplicate”, lucrările de modernizare termică au fost finanţate de Uniunea Europeană. Grație proiectului, Gimnaziul „M. Eminescu” din Cantemir este unica instituţie publică din R. Moldova care, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, are o centrală termică pe biomasă care nu utilizează peleţi, dar crengi şi lozie colectate de la curăţatul livezilor şi viilor. Pe acoperişul instituţiei au fost instalate şi panouri fotovoltaice.
Ecaterina Enciu, directorul gimnaziului din Cantemir, a menționat în context: „Situația s-a schimbat în bine, acum avem săli de clasă mult mai călduroase, clădirea are un aspect estetic şi frumos. Avem deja economii la buget, care se datorează producerii energiei verde şi a celei de la biomasă”.
Sunt satisfăcuți de implementarea proiectului și elevii instituției. Gabriela Miron spune că doar datorită proiectului am reuşit să facem aceste schimbări, pentru care fapt le suntem recunoscători finanţatorilor.
Tehnologii inovative au fost aplicate şi în alte trei instituţii şcolare din oraşul Cantemir – în două grădiniţe şi la un liceu. În total, proiectul are peste o mie de beneficiari, dintre care 303 copii de grădiniță şi 643 de elevi, care actualmente au condiţii decente în instituţii. Elena Constanda, directoarea grădiniţei, declară că în cadrul proiectului au fost termoizolaţi pereţii exteriori şi planşeul podului, au fost schimbate uşile de la intrarea în instituţie, scările de la ieşirile de rezervă. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, instituţia a beneficiat de panouri solare.
Cele patru instituţii educaţionale au înregistrat deja economii de energie de circa 60%, bani care vor putea fi redirecţionaţi pentru alte necesităţi. După cum spune primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc, grație proiectului, beneficiul obținut se estimează la circa 90 de mii de euro anual, deja producem energie electrică, ceea ce înseamnă profit la bugetele instituţiilor.
La eveniment au fost prezenți oficiali ai Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, ai Agenției pentru Eficiență Energetică, manageri de program UE Convenția primarilor – Proiecte demonstrative, PNUD, GIZ, reprezentanți ai administrației publice locale, Direcției raionale învățământ, mass-media, pedagogi, locuitori ai orașului Cantemir.
Proiectul „Reabilitarea termică a clădirilor educaţionale din Cantemir – CanTREB” prevede modernizarea termică a patru blocuri ale instituţiilor de învăţământ, printr-un şir de măsuri de eficienţă energetică. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ un milion de euro, dintre care 674.000 de euro sunt oferiţi de Uniunea Europeană.

Ion DORU

You May Have Missed