Etapa raională a Concursului „La izvoarele înțelepciunii”

Etapa raională a Concursului „La izvoarele înțelepciunii”

Concursul de lectură cu genericul „La izvoarele înţelepciunii” și-a desemnat câștigătorii și la Cantemir.

Ediția actuală, a XXXI-a, a fost consacrată vieții și creației scriitorului Vladimir Beșleagă, care în acest an a atins onorabila vârstă de 90 de ani. Evenimentul a fost organizat de către Direcția Generală Învățământ  și de Biblioteca Publică Raională, cu respectarea strictă a cerințelor impuse de situația epidemiologică din țară.

Participanții înscrişi în competiţie – elevi din clasele liceale, învingători ai etapei locale a concursului – au demonstrat că sunt bine familiarizați cu viața și activitatea autorului şi cu opera sa, de o valoare incontestabilă. Concurenții au avut două probe – scrisă (test), despre viața și activitatea scriitorului, și cea orală – recunoașterea unui fragment din opera acestuia, demonstrând cunoașterea datelor esențiale din viața, activitatea, creația autorului, răspunzând la întrebările privind biografia, critica literară, precum și din lucrările propuse pentru lectură în protocolul de organizare a concursului.

De menționat că participanții la concurs din acest an au dat dovadă de un nivel înalt de pregătire. Elevii, buni și fideli cititori ai unuia dintre cei mai importanți prozatori români din Basarabia, au demonstrat competențe de lectură bine formate, spirit analitic, critic și, cu certitudine, vor aprecia la justa valoare orice operă literară.

Juriul a decis clasamentul concursului, care a arătat în felul următor: locul I – Nadejda Barbarov, cl. XI-a, IP Liceul Teoretic „D. Cantemir” (bibliotecară – Natalia Lungu); locul II – Marina Doina, cl. XI-a, LT „D. Cantemir”; locul III – Magdalena Coroi și Andriana Beșleagă, LT „D. Cantemir”, care au obținut diplome și cadouri. De asemenea, diplome și cadouri au fost oferite tuturor concurenților, inclusiv din bibliotecile școlare și publice.

Potrivit Protocolului de organizare a Concursului de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, etapa republicană a Concursului va avea loc pe 27 noiembrie curent, la care raionul Cantemir va fi reprezentat de Nadejda Barbarov și de Marina Doina.

Maria DOMENCO,
specialist-coordonator, metodist la Direcția Generală Învățământ Cantemir

You May Have Missed