Problema zilei:cadrele în administrația publică locală

Problema zilei:cadrele în administrația publică locală

Primăria satului Cârpești, raionul Cantemir, nu are contabil șef de circa doi ani, iar deja de un an, localitatea a rămas și fără specialist în reglementarea proprietății funciare. Și chiar dacă primăria a anunțat în repetate rânduri concurs pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, carul, vorba vine, nu s-a mișcat din loc.

În situația creată, fără a fi remunerați adăugător, funcțiile contabilului sunt exercitate de către perceptorul fiscal, iar cele ale specialistului în reglementarea proprietății funciare – de primarul însuși! Primarul Ion Bîzu, care este și președintele asociației CALM din raion, spune că, din păcate, această situație persistă în mai multe primării, iar „luminița de la capătul tunelului” nu se vede.
„Nu putem motiva tinerii specialiști să vină în administrația publică locală. Încercăm să le spunem că vor fi funcționari publici, vor face lucruri nobile, vor fi în slujba cetățeanului, dar efortul nostru se spulberă atunci când ajungem să discutăm… despre salariu”, a declarat el.
Primarul are cinci copii și spune că i-a întreținut până aceștia au plecat la studii: „Am niște copii minunați. Cel mai mare a absolvit universitatea la Chișinău și în tot acest răstimp a lucrat ca chelner. Alți doi copii studiază în România și s-au angajat din primele zile de studenție. Astfel, povara salariului meu a fost cât de cât suportabilă. Cu toate acestea, nu m-am simțit deloc bine știind că nu pot să-i ajut să aibă o studenție așa cum se cuvine, să se preocupe doar de învățătură, să nu-și petreacă timpul muncind”.
Zilele trecute, primarul a expediat o scrisoare premierului, în care a descris care sunt cele mai stringente probleme ale administrației publice locale: „La capitolul salarizare, cred că, până se vor găsi soluții pentru majorări, este nevoie de a permite primăriilor să ofere salarii mai motivante angajaților din APL din veniturile proprii, să putem menține măcar specialiștii care au mai rămas. Este o soluție de moment, deoarece, de exemplu, la Cârpești am putea acorda niște adaosuri din veniturile proprii, dar nu toate primăriile își vor permite acest lucru”.
Potrivit lui Ion Bîzu, dacă se mai consideră că administrarea publică locală este pilonul societății, atunci trebuie să se ia măsuri urgente pentru a identifica resurse pentru majorarea salariilor, altfel riscăm să rămânem fără funcționari în acest domeniu.
„Noi suntem față în față cu cetățeanul. Cetățeanul are niște așteptări de la APL de nivelul II sau de la administrația centrală, dar el nu ajunge acolo. El cere servicii de la noi – de la mine și de la funcționarii publici din primărie. El dorește ca problema să-i fie soluționată aici și nu prea îl interesează că avem salarii mici sau că nu e în competența noastră ceea ce solicită. Pentru el este primăria și această instituție trebuie să-i soluționeze problema. Când vom înțelege că problema cetățeanului poate fi soluționată la locul de trai, de un specialist bun, atunci oamenii se vor întoarce de peste hotare și vom dezvolta statul Republica Moldova. În rest, sunt doar strategii goale și nimic mai mult”, a conchis alesul local într-un interviu oferit Congresului Autorităților Locale din Moldova, preluat de deschide.md.

Ion DOMENCO

You May Have Missed