Teatrul cahulean „B.P. Hasdeu”, în turneu în Georgia

Teatrul cahulean „B.P. Hasdeu”, în turneu în Georgia

De curând, în pofida barierelor impuse de pandemie, Teatrul muzical–dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a participat la Festivalul Internațional de Teatru din Georgia.

Pe scena Teatrului „Meskheti theatre” din orașul georgian Akhaltsikhe, trupa cahuleană a prezentat publicului local spectacolul „Doi plus unu și un cal”, după piesa omonimă a lui Mihai Prepeliță, în regia lui Gheorghe Mândru, cu Rodica Ciobanu , Oleg Mereoară, Constantin Mocanu, Mihail Țăruș și Stela Botez în distribuție.
E un spectacol-parabolă, cu personaje puține, dar cu impact emoțional şi mesaj puternic. „Actorii – energici, temperamentali, regia – superbă!”, acestea au fost impresiile spectatorului georgian.
Deşi au vorbit în limbă română, actorii moldoveni au reuşit să transmită publicului mesajul piesei ce ține de istoria şi destinul românilor bucovineni, exprimat printr-un joc actoricesc desăvârşit.
Arta adevărată nu are nevoie de traducători, arta șterge granițe, apropie oamenii. Am fost martor nu o singură dată, când spectatori care nu ne cunosc limba erau încântați de acțiunea desfășurată pe scenă, de jocul actorilor.
Așadar, pentru Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul toamna aceasta este una festivalieră, cu evenimente teatrale importante atât în țară, cât și în afara ei. Să le dorim artiștilor cahuleni mult succes, la mai mult și la mai mare.

Gheorghe BUCOVINEANU

You May Have Missed