Răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul Pfizer/BioNTech

Răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul Pfizer/BioNTech

Republica Moldova se confruntă zilnic cu un număr mare de cazuri noi de infecție cu virusul Covid-19, precum și cu un număr mare de morți, ceea ce s-ar fi putea evita prin vaccinare. Efortul autorităților din Sănătate, inclusiv aplicarea unor măsuri restrictive, cu privire la accesul persoanelor nevaccinate în unele spații publice – cinematografe, teatre, săli de concerte, restaurante etc. –, precum și impunitive, care-i privesc pe angajații din învățământ, forțele de ordine, administrația centrală și locală, nu au avut până acum un efect vizibil, atâta timp cât rata de imunizare rămâne, la nivel național, sub 30 la sută din populația R.Moldova.

Mulți oameni continuă să se informeze din surse online dubioase, devenind victime ale unor teorii conspiraționiste propagate de pseudo-experți cu identitate reală sau chiar inventată. Deseori, aceștia devin mai convingători decât savanții, datorită unui limbaj pe înțelesul tuturor, care se deosebește de conținutul complicat al studiilor științifice, accesibil doar specialiștilor.

Drept urmare, continuăm rubrica cu răspunsuri simple despre acțiunea vaccinurilor antiCovid-19, vorbind de această dată despre vaccinul Pfizer/BioNTech ,cunoscut și sub denumirea Comirnaty.

Conform Agenției Europene a Medicamentului(EMA), vaccinul Pfizer/BioNTech posedă denumirea comercială Comirnaty. Acesta este produs de către compania farmaceutică americană ce poartă același nume, Pfizer/BioNTech. Comirnaty a primit autorizație de punere pe piață condiționată, valabilă pe întreg teritoriul UE, la 21 decembrie 2020. Vaccinul împotriva COVID-19 se administrează sub forma unei injecții în partea superioară a brațului, în 2 doze.

  1. Cum acționează vaccinul?

Vaccinul Pfizer/BioNTech pregătește organismul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de pe suprafață virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului (ca și cum virusul s-ar atașa de proteină). Când se administrează vaccinul unei persoane, anumite celule din organism „citesc” instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață de care urmează să se atașeze virusul în caz de îmbolnăvire. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele (globulele albe) pentru a o ataca.

Astfel, în cuvinte mai simple, dacă o persoană vaccinată cu acest ser se va infecta cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va avea tot arsenalul pregătit pentru a-l învinge.

2. Cât de eficient e vaccinul?

Un studiu clinic foarte amplu al Pfizer/ BioNTech a arătat inițial că vaccinul Comirnaty este eficace în prevenirea COVID-19 în proporție de 95%. De asemenea, studiul a demonstrat o eficacitate de aproximativ 95 % la participanții cu risc de COVID-19 în forme severe, de exemplu la cei cu astm, boli pulmonare cronice, diabet, tensiune arterială mare sau obezitate. Totuși, ca urmare a multor mutații ale virusului, eficiența acestui ser s-a redus. În prezent s-a început administrarea dozei booster (a treia doză), deoarece s-a demonstrat că mărește considerabil numărul de anticorpi formați, iar studiile au arătat că doza booster reîntoarce rata de 95% protecție împotriva infectării chiar în cazul tulpinii Delta, cea mai răspândită în prezent. De asemenea, s-a constatat o eficiență de 100% protecție împotriva formelor grave.

3. Vaccinul Pfizer/ BioNTech poate fi utilizat la copii?

Da. La 28 mai 2021 Comitetul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) a recomandat acordarea unei extinderi a indicației pentru vaccinul COVID-19 Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech, pentru a include utilizarea vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între 12-15 ani. Vaccinul era  deja aprobat pentru utilizare la adulți și adolescenți cu vârsta de peste 16 ani.  Reacțiile adverse sunt asemănătoare celor la maturi: durere în brațul unde s-a făcut vaccinul, oboseala, dureri musculare, durere de cap și, uneori, febră. Aceste reacții sunt de obicei temporare dispar după 1-2 zile. Apariția lor indică faptul ca sistemul imunitar răspunde la vaccin.

Pe 26 octombrie în Republica Moldova,  Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a dat undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul Comirnaty produs de Pfizer/BioNTech.

4. Cum se păstrează serul produs de Pfizer/BioNTech?

Serul Cominarty se păstrează la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C, ceea ce îl face mai greu de transportat.

5. Sunt persoane care nu ar trebui să se vaccineze cu acest ser împotriva COVID-19?

Da, ca și în cazul celorlalte vaccinuri, există persoane care nu sunt eligibile. Nu trebuie să faceți vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 dacă:

  • ați avut o reacție alergică severă, șoc anafilactic, la oricare dintre ingredientele vaccinului, pentru asta puteți citi toate componentele vaccinului indicate în prospect,  
  • ați avut o reacție alergică severă, șoc anafilactic la o doză anterioară a vaccinului sau la vaccinul Moderna (Spikevax) pentru COVID-19, deoarece mecanismul de acțiune este asemănător,
  • ați făcut miocardită după o doză anterioară a acestui vaccin sau a vaccinului Moderna (SpikeVax) împotriva COVID-19.

De asemenea, fiți precauți dacă aveți în istoricul medical personal cazuri de șoc anafilactic și la alte medicamente sau vaccinuri.

Până la ora dată, Republica Moldova a utilizat circa 60% din numărul total de aproximativ 511 de mii de doze recepționate de Pfizer/BioNTech, din lotul total de 700 de mii de doze de vaccin, care nu a fost primit integral.

Autoare: Nicoleta Lisevici
Editor: Valeriu Cațer

You May Have Missed