LeovaSocial

Cinci sirieni reținuți pentru migrație ilegală în zona de frontieră Leova

O persoană din Republica Moldova a fost reținută, împreuna cu alți cinci cetățeni sirieni, pe malul drept al râului Prut, comunică leova.org.

S-a întâmplat după ce colaboratorii sectorului Leova al Poliției de Frontieră au observat plase cu încălțăminte și au auzit zgomote suspecte în apa râului. Cinci siluete ale unor oameni au fost observate cu ajutorul tehnicii de termoviziune.
Imediat a fost anunțată Autoritatea de Frontieră Română, care a intervenit în zonă, iar la aproximativ o mie de metri de la frontiera de stat a fost stopat un mijloc de transport cu numere de înmatriculare moldovenești, în care se afla șoferul și încă cinci tineri aflați în calitate de pasageri.
În urma legitimării persoanelor, s-a stabilit că șoferul, un tânăr în vârstă de 29 de ani, este cetățean al țării noastre. Celelalte persoane, cu vârstele cuprinse între 25 și 30 de ani, s-au dovedit a fi cetățeni ai Siriei, însă doar patru dintre ei aveau acte de identitate. Aceștia nu și-au putut justifica prezența în zonă, refuzând să dea declarații.
Ulterior, cei cinci sirieni au fost preluați de către polițiștii de frontieră ai Direcției Regionale Sud, iar conducătorul auto a fost arestat pentru 30 de zile de către autoritățile române.
În cadrul cercetărilor preliminare efectuate la fața locului, s-a stabilit faptul că străinii ar fi traversat ilegal frontiera moldo-română, trecând Prutul cu cinci camere de anvelope auto gonflabile, pe care ulterior le-ar fi abandonat pe celălalt mal al râului.
Urmează să mai fie întreprinse acțiuni de identificare a tuturor complicilor și organizarea perchezițiilor la mai multe adrese.
În continuare, cazul urmează a fi investigat de către autoritățile de frontieră ale ambelor țări, în cooperare și cu alte instituții competente, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în comiterea infracţiunii prevăzute de art. 362/1 alin.(3) lit.a) din Codul penal al Republicii Moldova.

Ion CIUMEICĂ