Răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul AstraZeneca

Răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul AstraZeneca

Campania de imunizare anti-COVID în R.Moldova a ajuns să stagneze în R.Moldova, în pofida ratei tot mai alarmante de infectare și decese care lovește țara în cel de-al patrulea val al pandemiei, odată cu răspândirea tulpinii Delta a noului coronavirus. Efortul autorităților din Sănătate, inclusiv aplicarea unor măsuri restrictive, cu privire la accesul persoanelor nevaccinate în unele spații publice – cinematografe, teatre, săli de concerte, restaurante etc. –, precum și impunitive, care-i privesc pe angajații din învățământ, forțele de ordine, administrația centrală și locală, nu au avut până acum un efect vizibil, atâta timp cât rata de imunizare la nivel național rămâne, la nivel național, de aproximativ 24 la sută din populația R.Moldova.

Ezitările sau chiar refuzul unora de a se vaccina sunt motivate, de cele mai dese ori, cu informații false, preluate din surse neverificate de pe Internet și amplificate prin zvonuri difuzate la nivel interpersonal.

În acest context, am decis să vă prezentăm, într-o formă cât mai accesibilă, fiecare dintre vaccinurile disponibile în prezent în R.Moldova, asigurându-vă că răspunsurile la întrebările pe care le aveți provin din surse avizate și competente, cu cel mai înalt grad de credibilitate medicală și științifică.

Iar cum primul vaccin care a devenit disponibil în R.Moldova a fost AstraZeneca, începem cu el.

Astfel, potrivit Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) și Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANM), AstraZeneca fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca, iar din echipa de cercetare fac parte specialiști ai Institutului Jenner, precum și ai Oxford Vaccine Group.

Vaccinul a fost autorizat pentru utilizare în peste 70 de țări, spune AstraZeneca, și costă aproximativ 2,50 lire sterline (3,40 dolari, 2,75 euro).

  1. Care este mecanismul de funcționare a vaccinului AstraZeneca ?

AstraZeneca este un vaccin vector. Astfel, vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu conține niciun virus viu al SARS-COV-2 și nu  poate provoca COVID-19. Acesta conține codul genetic al unei părți importante a virusului SARS-COV-2 numit proteina spike. Proteina spike a fost inserată la rece într-un virus „purtător” comun inofensiv (un adenovirus). Purtătorul de adenovirus aduce proteina spike în celulele umane, astfel încât să o poată citi și să-i facă copii. Sistemul imunitar va învăța apoi să recunoască și să lupte împotriva virusului SARS-COV-2. Adenovirusul a fost modificat astfel încât să nu se poată reproduce odată ce este în interiorul celulelor. Aceasta înseamnă că nu se poate răspândi în alte celule și cauza infecții.

(Știați că?)  Vaccinul se bazează pe tulpini de viroze de la cimpanzei, inofensive pentru oameni.

E important de reținut că vaccinurile vector virale nu afectează ADN-ul și nu  interacționează cu acesta.

  • Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca?

O combinație a mai multor studii clinice a arătat că vaccinul AstraZeneca este eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Cert este că imunitatea după cea de-a doua doză crește. Persoanele care și-au administrat două doze de vaccin AstraZeneca sunt protejate în proporție de 62-76% .

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, virusul a început să dezvolte mutații, astfel eficiența vaccinului poate scădea, însă, chiar dacă persoanele vaccinate au avut nenorocul să se îmbolnăvească de COVID-19, atunci vaccinul oferă 100% de eficiență împotriva formelor grave, astfel infectații vor suferi o formă ușoară.  

  • De cât timp este nevoie ca anticorpii dezvoltați de acest vaccin să protejeze persoana imunizată?

Protecția împotriva COVID-19 începe de la aproximativ 3 săptămâni după prima doză de vaccin AstraZeneca, dar este de scurtă durată – până la aproximativ 12 săptămâni. A doua doză crește concentrația de anticorpi și majorează considerabil durata protecției. Studiile clinice au arătat că vaccinul este mai eficient atunci când intervalul dintre cele două doze administrate a fost ceva mai lung. Acesta este motivul pentru care este mai bine să faceți rapelul la aproximativ 12 săptămâni distanță.

  • De ce este popular și utilizat frecvent  vaccinul AstraZeneca în multe state?  

Vaccinul AstraZeneca este atractiv din două motive: temperatura de păstrare și  prețul. Spre deosebire de vaccinurile BioNTech/Pfizer și Moderna, AstraZeneca nu trebuie depozitat la temperaturi extrem de scăzute. Vaccinul poate fi păstrat la temperaturi de 2-8 grade Celsius, fapt care facilitează transportul preparatului. De asemenea, astfel este ușurată sarcina medicilor generaliști care imunizează populația în cabinetele personale. Prin comparație, vaccinul de la BioNTech/Pfizer trebuie ținut într-un congelator cu temperaturi de 2-8 grade Celsius timp de maxim 120 de ore, în rest fiind depozitat în congelatoare cu temperatură foarte scăzută (cel puțin -70 de grade Celsius). În plus, vaccinul de la AstraZeneca este considerat mai ieftin, ajungând să coste până la 3 euro, comparativ cu BioNTech/Pfizerm care e de aproximativ 12 euro.

  • Cine nu este eligibil de a fi vaccinat cu AstraZeneca?

Acest preparat nu va fi injectat pacienților care au: anafilaxie la expunerea la oricare dintre componentele unui vaccin COVID-19, componentele fiind indicate în prospect. Întrebările referitoare la componente pot fi adresate medicului de familie sau medicilor din cadrul centrelor de imunizare.

De asemenea, trebuie să fiți precauți dacă ați suferit o anafilaxie la alte vaccinuri sau la alte medicamente, dacă vă sunt afectate celule mastocite, dacă aveți o tulburare de sângerare sau dacă luați anticoagulante (medicamente care subțiază sângele).

Actualmente, au fost administrate circa 99% din cele aproximativ 570 de mii de doze de vaccin AstraZeneca. recepționate de R.Moldova.

În același timp, doritorilor de a se vaccina li se oferă spre alegere următoarele tipuri de vaccin anti-covid-19: AstraZeneca, Pfizer, Sputnik V, Sinovac, Sinopharm, Janssen.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Valeriu Cațer

You May Have Missed