Grija pentru copii, o preocupare comună

Grija pentru copii, o preocupare comună

În perioada 18-25 octombrie curent, în țara noastră s-a desfășurat Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, organizată de Secretariatul permanent al Comitetului Național pentru combaterea traficului de ființe umane, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Națională de Asistență Socială și cu centrele de asistență și protecție a victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane.

Campania s-a desfășurat în contextul marcării, la 18 octombrie, a Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane, scopul căreia este de a sensibiliza și informa publicul despre riscurile și consecințele fenomenului, fiind un pas important în contextul asumării pe termen lung a angajamentului de a preveni şi combate acest flagel social periculos.
În context, la Liceul Teoretic „Nicolae Mihai” din comuna Ciobalaccia, raionul Cantemir, pe parcursul săptămânii au fost organizate mai multe activități menite să informeze elevii despre fenomenul traficului de ființe umane. La finele săptămânii, ne-a comunicat directorul instituției, Viorica Papanaga, elevii din liceu l-au avut ca oaspete pe procurorul raionului Cantemir, Adrian Procoavă. În cadrul prelegerilor desfășurate, omul legii le-a explicat elevilor și cadrelor didactice ce reprezintă acest fenomen social cu consecințe dramatice pentru societate, prezentându-le și soluțiile de combatere și prevenire a acestuia.
Trebuie să recunoaștem, a specificat procurorul Procoavă, că este greu de conștientizat pericolul pe care „îl ascunde” fenomenul traficului de ființe umane, victime ale căruia pot fi chiar propriile noastre odrasle. Cu atât mai mult, cu cât cel mai des devin victime copiii din familiile social vulnerabile, cei rămași cu un singur părinte sau în grija/tutela bunicilor, rudelor, a unor terțe persoane.
Aceste lecții, a subliniat directoarea Viorica Papanaga, au fost utile, captivante, trezind interesul asistenței.
După cum se cunoaște, în prezent, elevii din Republica Moldova se află în vacanță, care a fost prelungită din cauza pandemiei de Covid-19. În acest context, Inspectoratul General al Poliției (IGP) desfășoară operația specială „Grija”. Aceasta are scopul de a preveni și combate delincvențele juvenile, traumele psihologice în rândul copiilor, infracțiunile comise asupra lor, asigurarea securității acestora, Astfel, poliția vine cu recomandări pentru copii: Nu deschideți niciodată ușa necunoscuților, chiar dacă vă spun că sunt trimiși de părinții voștri. Ușa trebuie să fie mereu încuiată; nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe internet; nu spuneți persoanelor străine care sună la telefon că sunteți singuri acasă; sunați sau mergeți la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simțiți amenințați sau aveți o urgență; nu vă jucați pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.); Când circulați cu bicicleta, evitați zonele aglomerate și arterele principale cu trafic mare, iar dacă totuși ajungeți cu bicicleta într-o intersecție, respectați semnificația indicatoarelor și sporiți-vă atenția; traversarea străzii se face numai pe trecerea pentru pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, veți aștepta cu răbdare apariția luminii de culoare verde și veți traversa numai la această culoare.
Nu uitați că, dacă se apropie de trecerea de pietoni mașinile poliției, salvării sau pompierilor, nu traversați, chiar dacă semaforul arată culoarea verde. Aceste recomandări vor fi mai ușor de respectat dacă Dvs., ca părinții: le acordați toată atenția de care ei au nevoie; discutați deschis cu ei despre problemele care-i apasă, iar pe cei mici învățați-i că, în cazul în care se rătăcesc, să cunoască numele complet al părinților, numărul de telefon al acestora, precum și adresa de la domiciliu.
Poliția reamintește că, dacă aveți nevoie de ajutor, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul unic de urgență 112.

Ion DORU

You May Have Missed