Lectură în sânul naturii

Lectură în sânul naturii

A venit, a venit toamna,/ Acoperă-mi inima cu ceva,/ Cu umbra unui copac sau mai bine/ Sau mai bine cu umbra ta…
(Nichita Stănescu)

Într-o frumoasă zi de toamnă, parcul din orașul Cantemir a fost gazda unei victorine literare, organizată de către Centrul pentru Dezvoltarea Educaţională şi Comunitară al Liceului Teoretic ,,Dimitrie Cantemir”, la care au participat liceeni și elevi de la Gimnaziul „Mihai Eminescu”, încurajați și susținuți de către subsemnata și Svetlana Curcenco, profesoară de limba română de la Gimnaziul „Mihai Eminescu”.
Organizatorii evenimentului le-au amintit învățăceilor că lectura ne dă aripi pentru a zbura, ne ajută să planăm spre largul orizont, să acumulăm noi valori. Însăși lectura este o treaptă spre a ne spori gradul de cultură, or nivelul de cultură al fiecăruia dintre noi depinde… de noi înșine. Atunci când citim o carte, ne descoperim pe noi înșine. Cititul ne oferă evadarea temporară într-un univers captivant, interesant.
Victorina literară desfășurată în cadrul campaniei de promovare a lecturii și stimularea bucuriei față de citit și literatură a urmărit scopul nobil de a îndemna tinerii din Cantemir să citească, să iubească cartea. Pe parcursul victorinei, elevii din ambele instituții au fost destul de atenți la întrebări, răspunsurile lor au constituit dovada faptului că ei într-adevăr citesc, de unde află lucruri noi, inedite. În plus, lectura le îmbogățește vocabularul, le dezvoltă gândirea, le cizelează exprimarea gândurilor. Și chiar dacă suntem în era tehnologiilor, adolescenții au demonstrat că știu, cunosc răspunsul la întrebări deloc ușoare.
La sfârșitul victorinei, cei mai activi elevi din ambele instituții au fost premiați cu cărți.

Natalia LUNGU,
bibliotecară, Liceul „Dimitrie Cantemir”, or. Cantemir

You May Have Missed