Site icon

Scrisori pentru… acasă sau Cum ne putem ajuta, reciproc, cei de aici și cei plecați

Scrisori și mesaje de susținere și încurajare, implicare în viața localității natale, a țării sunt doar unele aspecte ale activităților conaționalilor noștri aflați peste hotare. Festivaluri și expoziții cu bucate naționale, „ca la mama acasă”, costume populare, cântece, hore organizate în centrul satului, masterclass-uri de gătit, șezători de țesut, ședințe ale asociațiilor de băștinași, lansări de proiecte, în aplauzele oamenilor din sat, dar și ale celor reveniți de peste hotare – așa se da start Zilelor diasporei în localitățile noastre din 2016 încoace.

În ultimii doi ani, însă, constatăm cu regret că, din cauza pandemiei de Covid-19, toate aceste întâlniri de suflet, devenite tradiționale deja pentru luna august, în majoritatea localităților țării riscă să fie amânate pe un termen nedeterminat. Pandemia a pus sub semnul întrebării posibilitatea organizării Zilelor Diasporei 2021 la nivel local. Primăriile și asociațiile de băștinași au avut noutăți bune pentru conaționalii plecați peste hotare: circa 65 de proiecte locale au fost lansate pentru îmbunătățirea condițiilor de viață din satele și orașele Moldovei – stadioane și terenuri de sport, piețe agricole, iluminarea stradală, amenajarea parcurilor și a locurilor de agrement, organizarea traseelor turistice și a muzeelor locale etc.
Pentru a asigura contribuția populației și a diasporei, au fost lansate 20 de campanii de colectare de fonduri online. În majoritatea localităților au fost organizate licitații online ale produselor locale. Bunăoară, Violeta Hâncu, primărița comunei Manta, Cahul, informează că, pentru a depăși această incertitudine, a fost găsită o soluție viabilă: au fost scoase la vânzare produse alimentare – fructe și legume, pește uscat, țuică, murături etc. Incredibil, dar un borcan cu murături de casă a fost cumpărat de o familie stabilită în Franța cu… 20 de euro (!). Banii au fost transferați pe platforma de colectare de fonduri pentru a amenaja parcuri incluzive în satele Manta și Pașcani. Până în prezent, s-a reușit a colecta peste 50% din suma necesară de 120 de mii de lei”, spune Violeta Hâncu.
Zilele Diasporei la nivel local sunt organizate în Republica Moldova începând cu anul 2016 cu suportul PNUD și al Elveției și sunt ancorate în seria de evenimente desfășurate de Biroul Relații cu Diaspora la nivel național.
În raionul Cantemir, cele mai active structuri ale diasporei și asociațiilor băștinașilor sunt în satele Cârpești, Capaclia, Cociulia ș. a. În satul Capaclia activează Asociația „Capaclia-Alsacia” – „Capaclia mai conștientă, Capaclia mai curată”; în Cociulia – Asociația „Rădăcini solidare” – „Cociulia merge pe undă verde”. Activități conjugate ale băștinașilor și sătenilor plecați peste hotare se desfășoară și în alte localități. Este vorba de Ziua ușilor deschise la Muzeul de istorie și etnografie din satul Tartaul, vernisarea expoziției de artizanat în cadrul Centrului de artizanat din comuna Ciobalaccia, Atelierul informativ în cadrul Bibliotecii publice din centrul raional Cantemir, digitalizarea istoriei locale a orașului Cantemir ș. a.
După cum ne-a comunicat secretara Consiliului local Cârpești, Maria Gavril, în ultimii 3-4 ani, cu suportul dezinteresat al băștinașilor plecați sau chiar stabiliți peste hotare, în sat au fost implementate un șir de proiecte sociale, fiind vorba de plantarea a 1070 de trandafiri pe strada centrală a satului, de construcția unei stații auto; campania de binefacere in favoarea celor 10 familii nefavorabile din Cârpești; reconstrucția gardului cimitirului vechi; construcţia gardului la cimitirul nou; construcția pavajului și instalarea troițelor în fata ambelor cimitire; susţinerea primăriei la construcţia terenului de minifotbal cu gazon artificial ș.a., care au schimbat în bine aspectul localității.
Doar dacă vom manifesta activism și implicare, bunătate, grijă și atenție față de cei apropiați, baștina, casa părintească, începutul tuturor începuturilor, ne vor ține memoria trează mereu.

Ion DOMENCO

Exit mobile version