Impactul pandemiei de Covid-19 asupra sănătății mintale

Impactul pandemiei de Covid-19 asupra sănătății mintale

Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) s-a desfășurat, în acest an, pe măsură ce pandemia Covid-19 continuă cu un nou val, iar impactul asupra sănătății mentale tinde să se agraveze.

Consecințele apărute ca rezultat al pandemiei și restricțiile impuse de autorități pentru combaterea răspândirii coronavirusului, precum izolarea la domiciliu, lipsa socializării, necunoașterea viitorului, închiderea şcolilor şi a locurilor de muncă, frica de a fi contaminat sau a transmite virusul, frica de a pierde persoana dragă, au schimbat rapid condițiile de viață ale oamenilor, afectând familiile, prieteniile, rutina zilnică și comunitatea în general. Iar dacă vorbim de pacienții care au fost infectați de Covid-19, chiar și în forme ușoare, au suportat îngrijorări, anxietate, atacuri de panică, neliniște, indispoziție, somn fragmentat sau insomnie, nemaivorbind de pacienții care au avut forme moderate sau severe.
Toate aceste consecințe au creat un stres continuu de lungă durata, care a avut un impact negativ asupra sănătății mintale, astfel favorizând creșterea formelor severe de depresie și a anxietății și ar putea duce la un număr mare de abuzuri de alcool, droguri, tentative de suicid sau alte boli mintale.

Cum poate fi redus impactul Covid-19 asupra sănătății mintale

  1. Respectați o rutină zilnică. Treziți-vă dimineața, faceți duș și îmbrăcați-vă ca și cum ar trebui să ieșiți din casă, aranjați-vă patul, faceți curat în casă, ocupați-vă de ceva plăcut care să vă ridice dispoziția.
  2. Mâncați suficient de sănătos și încercați să consumați multe legume și fructe în fiecare zi.
  3. Faceți exerciții de întindere și sport.
  4. Practicați respirația profundă și meditația.
  5. Reduceți consumul de cafea, întrucât sporește nivelul anxietății.
  6. Comunicați prin telefon sau internet cu prietenii și familia, spuneți-le cum vă simțiți și ce îngrijorări aveți.
  7. Dacă sunteți sub tratament, aveți grijă să vă luați medicamentele și păstrați legătura cu medicul de familie.
  8. Persoanele cu boli mintale trebuie să continue tratamentul și să fie conștiente de simptomele noi sau de agravarea acestora.
  9. Vorbiți cu medicul de familie, care va poate oferi sprijin și informații actualizate, oficiale privind situația actuală, măsuri de protecție, măsuri de prevenire a infecției de Covid-19.
  10. Apelați la medicul de familie sau la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM), dacă stresul influențează negativ activitățile zilnice, timp de câteva zile la rând.


De la începutul pandemiei până în prezent, și în activitatea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cimișlia, s-a observat o creștere a numărului de cazuri primare de depresie cu aproximativ 50% și de anxietate – cu aproximativ 25%, în comparație cu perioada pre-pandemică.
Riscul de apariţie a bolilor mintale este mai crescut la copii și adolescenți, la persoane singure, persoanele în vârstă, persoanele cu patologii somatice cronice şi care urmează tratamente de întreţinere de lungă durată, la persoanele care sunt implicate în activităţi şi servicii legate de îngrijire, prevenire și tratare a infecţiei Covid-19.
Dacă observați la prieteni, rude și colegi simptome de depresie, anxietate, gânduri suicidare, insomnie, încurajați-i să se adreseze:

  • Medicului de familie (acesta va face o examinare primară, pentru a vă recomanda soluţii de ameliorare a stărilor de disconfort, va putea prescrie un tratament medicamentos cu anxiolitice, antidepresante sau somnifere, iar cazurile severe vor fi transmise la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală);
  • Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cimislia (unde puteți beneficia gratuit, la necesitate, anonim, de consultația medicală a unui psihiatru, de tratament medicamentos, consultații sau consiliere psihologică, psihoterapie, consultația asistentului social etc.);
  • Apelaţi numărul unic de urgenţă 112 (dacă sunteţi într-o situaţie care presupune vreun risc asupra vieţii dumneavoastră sau a altor persoane care sunt în preajma dumneavoastră).

Dr. Elena BUIUCLI,
Centrul de Sănătate Cimișlia

You May Have Missed