Tatiana Badan:„În cadrul vizitei pe care am întreprins-o cu mai mulți primari în UTA Găgăuzia, am rămas încântați…”

Tatiana Badan:„În cadrul vizitei pe care am întreprins-o cu mai mulți primari în UTA Găgăuzia, am rămas încântați…”

Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, primar al satului Selemet din raionul Cimișlia, consideră că descentralizarea fondurilor în Unitatea Teritorial–Autonomă (UTA) Găgăuzia constituie un bun exemplu ce necesită a fi implementat la nivelul întregii republici.

„În cadrul vizitei pe care am întreprins-o împreună cu mai mulți primari în UTA Găgăuzia, am rămas încântați de bunele practici aplicate în această regiune, dar și de programele care vin în susținerea activităților autorităților publice locale și dezvoltării localităților”, a declarat Tatiana Badan, relatează calm.md.
Ea a explicat că în UTA Găgăuzia rămân sută la sută impozitele pe venit, ceea ce constituie un suport financiar considerabil pentru autoritățile publice locale din regiune: „Criteriile de redistribuire a fondurilor sunt foarte bine reglementate prin Legea autonomiei găgăuze, un mecanism necesar pentru întreaga țară. Noi nu trăim în lumi paralele, toți suntem în Republica Moldova și, pentru a dezvolta cât mai multe servicii locale eficiente, avem nevoie de această descentralizare și consolidare a autonomiei locale”.
Președinta CALM a amintit de nenumăratele competențe atribuite prin lege autorităților publice locale fără delegarea resurselor financiare: „În cadrul Forumului Regional care a avut loc la Copceac, UTA Găgăuzia, am reiterat necesitatea descentralizării financiare și fiscale la nivel de legislație, excluderea anexelor guvernamentale în baza cărora resursele financiare sunt distribuite pe criterii politice și sunt afectate foarte multe localități în care locuiesc cetățeni ai Republicui Moldova”.
Tatiana Badan a vorbit și despre programul implementat în UTA Găgăuzia în vederea asigurării contribuției financiare pentru realizarea proiectelor investiționale: „Este un model foarte bun, în condițiile în care majoritatea autorităților publice locale nu au resurse pentru acoperirea financiară a contribuției atunci când aplică la orice proiect. În UTA Găgăuzia există o cooperare foarte bună a APL cu Adunarea Populară în vederea susținerii echitabile a fiecărei localități”.
Un alt program existent are ca obiectiv susținerea sistemului educațional din UTA Găgăuzia. „Este vorba despre acoperirea cheltuielilor de întreținere a copiilor în grădinițe. Astfel, părinții din această regiune nu trebuie să contribuie financiar cu 40% din costul alimentației copiilor, așa cum se întâmplă în alte localități ale țării noastre. Totodată, sunt asigurate cheltuielile pentru alimentația elevilor din clasele gimnaziale”, a declarat Tatiana Badan.
Acoperirea cheltuielilor de către autoritățile UTA Găgăuzia pentru iluminatul public stradal din localități este o altă practică ce i-a impresionat pe aleșii locali.
„De toate aceste programe de susținere a dezvoltării locale și a unor servicii beneficiază toate localitățile din UTA Găgăuzia și astfel sunt create mai multe premise de dezvoltare, de motivare a oamenilor să rămână acasă”, a mai spus președinta CALM.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed