Târg modern transfrontalier la Slobozia Mare, raionul Cahul

Târg modern transfrontalier la Slobozia Mare, raionul Cahul

O piață transfrontalieră cu hală modernă a fost inaugurată în satul Slobozia Mare din raionul Cahul. Piața este una dintre cele mai mari din sudul Republicii Moldova și singura care va fi deschisă șapte zile din șapte, informează PROVINCIAL cu referire la curentul.md.

Potrivit unui comunicat, locuitorii din regiune, dar și de dincolo de Prut, din România, vor putea cumpăra de aici lapte și brânzeturi, carne proaspătă, legume și fructe, cereale și nuci, produse din piele și blană, articole de artizanat, toate produse de cei aproape 1400 de antreprenori și gospodari din Slobozia Mare.
Piața în stil rustic, dar cu o hală modernă, a fost construită de la zero cu suportul oferit de Elveția în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” (1,1 milioane de lei) și Programul guvernamental „DAR 1+3” (250 de mii de lei), dar și cu contribuția Consiliului raional Cahul (300 de mii de lei), a primăriei Slobozia Mare (837 de mii de lei) și a celor 150 de moldoveni originari din Slobozia Mare, stabiliți în diasporă (177 de mii de lei). Costul total al lucrărilor a fost de 2,6 milioane de lei.
Piața, inclusiv hala agroalimentară modernă, are o capacitate de 20 de locuri pentru comercializarea de produse din carne și lactate, 20 de locuri pentru comerț din camioane, 25 de locuri la tarabe, cinci gherete pentru produse industriale. Astfel, producătorii din Slobozia Mare vor putea atrage anual circa 12 mii de persoane din zona de sud a țării și din România.
Menționăm că dezvoltarea economică a acestei comunități este realizată în baza Foii de parcurs de dezvoltare economică locală 2019-2022, elaborată de businessul local în parteneriat cu autoritățile locale și cu băștinașii plecați peste hotare.
Toate acestea se produc conform unei metodologii bine stabilite a proiectului Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed