Stația de epurare din Cantemir, inaugurată în prezența premierului și a unor oficiali europeni

Stația de epurare din Cantemir, inaugurată în prezența premierului și a unor oficiali europeni

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a efectuat, în ziua de 7 octombrie, o vizită de lucru în raionul Cantemir.

Pe parcursul acesteia, premierul Gavrilița a vizitat Centrul Social „Concordia” din comuna Pleșeni, după care a făcut un scurt popas la întreprinderea individuală de produse de morărit și panificație „Adăscăliță Simion” din comuna Cania. Aici, a discutat cu antreprenorii problemele sociale cu care se confruntă populația din spațiul rural în condițiile dificile, despre activitatea afectată de criza pandemică legată de Covid-19, menționând că actuala guvernare va susține la modul concret activitatea întreprinderilor mici și mijlocii de la sate.
Spectrul larg al problemelor cu care se confruntă autoritățile publice locale (APL) au fost dezbătute la întrevederea premierului cu reprezentanții APL de nivelul I și II din raion, desfășurată în sala de ședințe a Consiliului Raional Cantemir. Agenda vizitei Nataliei Gavrilița a inclus și o deplasare la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir, la Centrul de creație a copiilor, unde premierul s-a documentat vizavi de problemele existente în domeniul educațional al raionului și privind soluțiile de depășire a acestora.
În finalul vizitei, Natalia Gavrilița a participat la festivitatea de inaugurare a Stației de epurare a apelor uzate din orașul Cantemir, obiectiv de importanță vitală pentru populația urbei, a localităților din preajmă. Evenimentul s-a produs în prezența oficialilor Delegației Uniunii Europene (UE), ai Agenției Austriece pentru Dezvoltare (AAD), a oficialilor locali și guvernamentali. După cum a declarat primarul urbei, Roman Ciubaciuc, noua stație de tratare a apelor uzate și noul sistem de canalizare din oraș au devenit o realitate grație Proiectului DevRAM din Cantemir, finanțat cu 8,7 mln de euro, în comun cu UE și AAD.
De menționat că Proiectul DevRAM are o importanță strategică nu doar pentru Cantemir, ci pentru întreaga noastră țară, contribuind la realizarea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova în domeniile alimentării cu apă, canalizare și tratare a apelor uzate și atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă nr. 6, care prevede asigurarea disponibilității și gestionarea durabilă a apei și salubritate pentru toți.
„Colaborarea între Guvernul Republicii Moldova și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare are un caracter multisectorial și țintește consolidarea guvernării democratice și creșterea economică durabilă. Și proiectul respectiv face parte din acest mandat. Vrem să atragem investitori care să ne ajute cu noi practici de management, cu noi rețele de distribuție, or, fără aceste elemente de infrastructură: drumuri, apă și canalizare, stații de epurare și toate condițiile necesare, nu vom putea obține o stabilitate socială în țară. Țin să felicit toți partenerii care s-au implicat, precum și pe locuitorii orașului Cantemir, care vor avea în localitatea lor o stație de epurare a apelor uzate”, a punctat Gavrilița.
„Mă bucur să fiu prezent la acest eveniment, pentru a vedea rezultatele semnificative, obținute în Cantemir cu asistența Uniunii Europene, împreună cu cooperarea austriacă, ce demonstrează cât de eficientă este echipa Europa în oferirea sprijinului concret pentru cetățenii Republicii Moldova. UE a contribuit cu circa 6 mln. de euro pentru a sprijini tratarea adecvată a apelor uzate, ceea ce sporește durabilitatea gestionării apei și previne poluarea solului. Acest lucru va reduce riscurile pentru sănătate și va îmbunătăți igiena pentru beneficiari. Acest sprijin face parte dintr-o abordare strategică focusata pe îmbunătățirea infrastructurii în zonele rurale, unde UE a acordat în ultimii ani circa 50 mln. de euro în domeniul alimentării cu apă și canalizare, în cel puțin 10 localități, de acest suport beneficiind aproximativ 250.000 de cetățeni. În plus, a fost oferit sprijin pentru o adoptarea unei abordări integrate în ceea ce privește resursele de apă la nivel național în Republica Moldova, în conformitate cu Acordul de Asociere dintre UE și R. Moldova. Aceasta va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și va păstra un mediu înconjurător sănătos și pentru generațiile viitoare”, a declarat Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ion DORU

You May Have Missed