Congresul Internațional de Istorie a Presei, la Galați

Congresul Internațional de Istorie a Presei, la Galați

La finele lunii septembrie 2021, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere, Departamentul de literatură, lingvistică şi jurnalism, în colaborare cu Asociația Română de Istorie a Presei, Institutul pentru Cultura Românilor din Voivodina (Serbia), a desfășurat, în format online, ediția a XIV-a a Congresului Internațional de Istorie a Presei cu tema: „Presa românească în perioada 1945-1989”.

La lucrările Forumului au participat profesori universitari, jurnaliști și scriitori, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai cultelor din întreg spațiul românesc: România, Ucraina, Serbia, Albania, Macedonia, Republica Moldova ș.a., țara noastră fiind reprezentată de conferențiarii universitari Ion Ghelețchi, prorector al Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul, Mihail Guzun, decan al Facultății de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova, și sussemnatul, reporter al Publicației periodice „Gazeta de Sud”, care au prezentat comunicări cu temele: „Presa din RSS Moldovenească în perioada 1945-1989”, „Recrudescența problematicii identității naționale în presa de la Chișinău de la sfârșitul anilor 80: modalități și perspective de abordare” și „Regimul totalitar și „libertatea de gândire” în presa din RSSM, după 28 iunie 1940”.
Programul Congresului a inclus discursuri ample la temă: al dr. habilitat Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei, moderatorul evenimentului; al rectorului Universității „Dunărea de Jos” din Galați, al Arhiepiscopului Dunării de Jos, IPS dr. Casian Crăciun; al președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, ș.a. De asemenea, în cadrul evenimentului au mai avut loc ceremonia de decernare a premiilor Asociației Române de Istorie a Presei (ARIP), acordate de filialele „Dobrogea” și „Basarabia” ale ARIP; lansări de carte despre diverse aspecte ale istoriei presei românești, după care s-au desfășurat activități în secțiuni.
În ședința în plen, l-am avut în calitate de invitat special pe dr. Peter Gross, profesor emerit de la Universitatea din Tennessee, SUA, care a venit în fața participanților cu un amplu discurs cu tema „Rădăcinile marxiste ale mass-media și cenzura ceaușistă”, în care a făcut referire și la perspectiva, prioritățile activităților de cercetare și promovare a istoriei presei din spațiul românesc.
Congresul s-a încheiat cu Adunarea Generală a Asociației Române de Istorie a Presei, în cadrul căreia a fost făcut bilanțul acestuia. Totodată, a fost anunțată desfășurarea, la 23 octombrie, online, a unui alt eveniment de anvergură – Conferința internațională cu tema: „Presa și Cultura în Spațiul European”, manifestare academică organizată de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Ion DOMENCO

You May Have Missed