Carte dedicată aniversării a 30 ani de independență a țării

Carte dedicată aniversării a 30 ani de independență a țării

Noua carte a publicistului Ion Domenco din Cantemir, cu titlul “Nistru curge, amintirile rămân”(Editura “Notograf Prim”, 2021) despre războiul de la Nistru din primăvara-vara anului 1992, povestește despre eroii acelui cumplit măcel, declanșat de către forțele secesioniste de la Tiraspol, cu susținerea armatei 14 a Rusiei, în focul căruia au căzut cu moarte de erou și 15 patrioți din localitățile cantemirene.

Eroii războiului de la Nistru, scrie autorul în prefața cărții, au demonstrat cu prisosință că sunt demni continuatori ai înaintașilor, ai strămoșilor geto-daci, „oameni drepți, cu demnitate și verticalitate, cei mai viteji dintre traci”.
Este o carte-memorie despre veteranii războiului din 1992, când tânărul nostru stat a fost pus la grele încercări și ar fi un mare păcat să fie dată uitării acea filă din istoria Republicii Moldova, scrisă cu sânge, eroii acelei confruntări armate, “pentru care-mi vin în minte versurile:…Căci moarte nu există/Și ce numești tu moarte/E-o viață altfel scrisă/În sfânta firii carte!“.
Volumul de față pune în valoare istoria luptătorilor din raionul Cantemir care s-au jertfit pentru obținerea independenței statului nostru.
„Fitilul” care a declanșat conflictul de pe Nistru, scrie Ion Domenco, a fost „aprins” în anul 1990 din perspectiva unirii Moldovei cu România, trecerea la alfabetul latin, adoptarea Tricolorului și Stemei de stat a R. Moldova, refuzul Chișinăului de a oficializa limba rusă. În septembrie ’90, Tiraspolul a proclamat „independența” regiunii, iar la 2 martie 1992 a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene și unități de cazaci sosiți din regiunile Rusiei, au atacat postul de poliție din Dubăsari. O mână de oameni din Dubăsari, sprijiniți de grupuri de polițiști și de voluntari de dincoace de Nistru s-au opus cazacilor și secesioniștilor rusofoni. De aici se declanșează un adevărat război negat până în prezent de către autoritățile de la Chișinău și mascat sub diferite forme, în special cu termenul impropriu de conflictul de pe Nistru, dar în realitate un război adevărat între tânăra armată din Republica Moldova și trupele ruse staționate în Transnistria.
Cartea are o valoare istorică incomensurabilă datorită conținutului alcătuit din:istorii veridice despre război, documente, fapte scoase la lumină din alte publicații, din arhivele militare, amintirile veteranilor, portretele celor 15 eroi căzuți în luptele pentru independența și integritatea teritorială a țării, însoțite de scurte date biografice și descrieri despre locul și ultima luptă, care le-a curmat viața, dar și mai multe poze din tranșeele de la Nistru, secvențe ale veteranilor, care cinstesc memoria camarazilor de arme.
Volumul de față reprezintă o importantă sursă pentru alți scriitori de a prezenta curajul și eroismul celor care au luptat la Nistru, așa cum au făcut-o eroii din raionul Cantemir, de unde într-un număr foarte mare, s-au jertfit pentru integritatea Republicii Moldova. Meritul autorului constă în faptul că pune în valoare numele tuturor cantemirenilor care și-au dat viața pentru patrie.
…Peste doar câteva luni, la 2 martie 2022, se vor împlini 30 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Un conflict armat care a durat câteva luni, dar soldat cu pierderi de vieți omenești, case ruinate, familii despărțite de către separatiștii susținuți deschis de armata Rusiei. Desprinsă de curând de fosta URSS, Republica Moldova nu avea armată, așa că autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să riposteze cu trupe de polițiști și militari în rezervă. De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntari ruși și ucraineni, dar și diverși mercenari, în special foști pușcăriași recidiviști, care nu au avut milă de populația din teritoriu. Un important rol în război l-a jucat armata a 14-a rusă, cu un efectiv de peste șase mii de militari, ofițerii ruși fiind implicați nemijlocit în lupte. p100 Mai mult, combatanții transnistreni au folosit armament din depozitele rusești.
De menționat că, autorul a dedicat eroilor căzuți în lupte și o poezie proprie, care se termină cu următorul catren: „…În flori și jerbe astăzi monumente/Cu chipul drag și scump din poze vechi:/Ce tineri ieri!Acuma doar portrete…/-Vie-amintirea lor: în veci de veci!”.
Regretabil rămâne faptul că până în prezent unități militare rusești și muniții continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului, deși despre necesitatea retragerii acestora partea rusă a făcut promisiuni în repetate rânduri.
În amintirea celor care au pierit în acel război, pentru apărarea limbii române și a tradițiilor strămoșești, ziua de 2 martie a fost decretată de Chișinău drept Ziua Memoriei și a Recunoștinței, fapt menționat, în finalul cărții, în Mesajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la 2 martie 2021.
În final vă îndemn să lecturați această carte-memorie, care constituie un pios omagiu și o profundă recunoștință apărătorilor Independenței și integrității teritoriale a țării, care la 27 august a.c. a marcat 30 ani de independență.

Conf. universitar, dr. Ion Ghelețchi,
prorector al Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul

You May Have Missed